Politika i gospodarstvo

Prezentacija programa zaštite od plamenjače u vinogradima OPG Rončević u Spilicama

AGROCHEM MAKS u suradnji sa vinogradarima i OPG-ima u Dalmaciji uspješno provodi zaštitu vinograda i na najzahtjevnijim lokacijama. Ova godine prezentaciju programa održao je Agrochemov stručnjak Igor Gomezelj u vinogradima OPG Rončević u Spilicama.

Zaštita vinograda od najopasnijih bolesti – plamenjače i pepelnice izuzetno je zahtijevan zadatak koji se ne smije prepustiti slučaju. Toga su naročito svjesni vinogradari sa šireg područja grada Vrgorca, koji se svake godine susreću sa iznimno visokom vlagom zraka i dugotrajnim rosama u vinogradima.

Njihovo vinogorje na pojedinim lokacijama kroz čitavu vegetativnu sezonu vinove loze ima idealne uvjete za razvoj plamenjače, a ovaj se problem često prekasno prepoznaje na osjetljivim sortama koje vrlo rano stradaju od peronospore, ukoliko nisu pravilno zaštićene.


Predstavnici tvrtke AgroChem MAKS svake godine organiziraju nekoliko skupova, predavanja i prezentacija u polju, gdje se vinogradari mogu uvjeriti u kvalitetu pripravaka iz fungicidne palete zaštite vinograda. Ovakve prezentacije i dani polja često su prigoda da vinogradari razmijene iskustva iz prakse i možda promijene ustaljene običaje i navike u zaštiti i prihrani vinograda.

Jedan od pozitivnih primjera je i obitelj Rončević iz Spilica, kraj Staševice. Oni su iskoristili novosti koje su doznali na prezentacijama da potpuno promijene ustaljene navike u zaštiti vinograda.

Osim što su u zaštiti od plamenjače i pepelnice počeli koristiti novije pripravke, u svoju tehnologiju su uključili i folijarna gnojiva, odnosno biostimulator, MEGAFOL, kako bi dodatno pozitivno utjecali na kondiciju vinograda, otpornost vinove loze na stresne uvjete u ljetnim mjesecima i na kraju – bolje rezultate u berbi!

OPG Rončević Nedjeljka, okuplja vinogradarsku obitelj koja u svojim vinogradima obrađuje preko 20.000 čokota vinove loze. Na području Staševice oni su jedni od većih proizvođača vinskog grožđa, a o kvaliteti grožđa koje dolazi iz njihovih vinograda najbolje govore zadovoljni kupci, koji se redovito vraćaju po kvalitetnu sirovinu.

U 2016. godini Rončevići su uspješno zaštitili svoje vinograde kroz čitavu sezonu. Od početka zaštite koristili su i fungicide protiv pepelnice, kako ne bi imali problema u punoj vegetaciji.

KARATHANE GOLD pokazao se izuzetno učinkovitim u uvjetima uzgoja diljem Dalmacije. Radi se o fungicidu koji ima jedinstveno djelovanje na pepelnicu, djeluje u uvjetima kad sumporu djelovanje slabi, smanjuje zarazu u vinogradu i zaustavlja infekciju. Osim njega koristili su i TALENDO, vrhunski pripravak protiv pepelnice grozda i lista.

Obitelj Rončević u zaštiti od peronospore najviše je koristila fungicide FANTIC F i FANTIC M, koji su odigrali najvažniju ulogu u periodu kada su zabilježeni kritični uvjeti za razvoj plamenjače. Osim ovih fungicida, koristili su i novi preparat, ALFIL DUPLO – kombinirani sistemik, fosetil aluminija i mankozeba, koji je u 2016. odlično štitio vinograde od plamenjače. ALFIL DUPLO je pravi sistemik, koji dobro prati porast vinove loze i pruža zaštitu prije i nakon cvatnje vinograda. Dobro se miješa sa ostalim zaštitnim sredstvima i povoljan je po cijeni.

Osim zaštite od bolesti, u svibnju i lipnju Rončevići su koristili i biostimulator MEGAFOL, kao visokovrijednu prihranu vinograda. Pohvalili su kvalitetu FANTICa i MEGAFOLa, a rezultati primjene već su vidljivi jer je razlika u boji lista i zdravstvenom stanju vinograda neusporediva sa susjednim vinogradima.