Politika i gospodarstvo

Predstavnici Ministarstva financija i HBOR-a pozdravili značajan investicijski napredak luke Ploče

Predstavnici Ministarstva financija, na čelu s ministrom Borisom Lalovcem, i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, na čelu s predsjednikom Uprave Dušanom Tomaševićem, posjetili su danas luku Ploče kako bi popratili tijek, do sada, najvećeg investicijskog ciklusa na pločanskom lučkom području.

Uvažene goste primili su predsjednik Uprave Luke Ploče d.d., kap. Ivan Pavlović i ravnateljica Lučke uprave Ploče, dr.sc. Deša Rathman. Na sastanku, kojemu su prisustvovali i predstavnici Grupe Luka Ploče, Prvog plinarskog društva d.o.o. te Lučke uprave Ploče, održane su prezentacije velikih investicijskih zahvata na području luke te se razgovaralo o mogućim budućim ulaganjima.

Posebno se istaknuo Projekt ITT (Integracije, trgovine i transporta) čija je izgradnja infrastrukture, vrijedna oko milijardu kuna, u tijeku, te će se realizirati krajem ove godine. Naglašena je uspješna suradnja javnog i privatnog sektora, odnosno, Luke Ploče d.d. i Lučke uprave Ploče, na značajnim komponentama Projekta. Utvrđeno je kako se njegovom realizacijom stvaraju svi preduvjeti luke Ploče kojima se jača njena konkurentnost te se razvoj luke podiže na višu razinu, zbog čega se realno očekuju i veća ulaganja privatnog sektora od kojih su neka već u tijeku. Među njima su Terminal za tekuće terete, koji je zajednička investicija Grupe Luke Ploče i Prvog plinarskog društva d.o.o., kao i postrojenje za ukapljeni naftni plin kojima se pridala posebna pozornost i koje su prezentirali kap. Ivan Pavlović i predsjednik Uprave Prvog plinarskog društva, Pavao Vujnovac.


Nakon održanih prezentacija, ministar financija Boris Lalovac skrenuo je pozornost kako se slijedom kapaciteta planiranih postrojenja, radi o izrazito velikim ulaganjima kojima do sada nije pridan prikladan značaj. ‘U infrastrukturu luke Ploče, uložena su značajna sredstva, naročito državna, što zadužuje za razvijanje daljnjeg investicijskog ciklusa, koje će Ministarstvo financija svakako podržati’, kazao je. Ujedno je utvrdio kako bi slične investicije u luci Ploče morale u budućnosti dobiti status strateških investicija od državnog značaja, kako bi se opravdalo dosadašnje ulaganje, valoriziralo do sada izgrađene resurse, kao i one koji se planiraju te kako bi se otklonile sve barijere pri njihovoj realizaciji.

Predsjednik Uprave Luka Ploče d.d. kap. Ivan Pavlović te ravnateljica Lučke uprave Ploče dr.sc. Deša Rathman ukazali su i na značaj prometnog pravca Koridora Vc te spomenuli kako je Lučka uprava Ploče, u suradnji sa Svjetskom bankom, angažirala konzultantsku kuću s ciljem okupljanja interesnih strana, kako bi se pronašao model i način upravljanja željezničkom uslugom koji je pravno i ekonomski isplativ.

Sastanak je zaključen konstatacijom Ministra financija kako se u luci Ploče događaju prevažne investicije koje se moraju podržavati na višim razinama. Spomenuo je i sporazum Luke Ploče d.d. s Agencijom za ugljikovodike vezan uz logistički centar te utvrdio kako luka Ploče raspolaže s izrazito velikim potencijalom koji bi se morao valorizirati u budućem razdoblju.