Politika

Predstavnice županije zatražile žurne reakcije hrvatskih vlasti u pogledu projekta Gornji horizonti

marija vučković by dubrovacki.hr

Zamjenica župana Marija Vučković  i v.d. pročelnice Upravnog odjela za zaštitu okoliša Dijana Tomašević Rakić sudjelovale su na završnoj radionici GEF-ovog Projekata upravljanja Neretvom i Trebišnjicom u okviru koje je prezentiran „Okvir za upravljanje na prekograničnom slivu/slivovima Neretve i Trebišnjice“.

Tom su prigodom predstavnice Dubrovačko-neretvanske županije iskazale zadovoljstvo što je u okviru projekta izrađen temelj uspostave monitoringa vodnog režima i razmjene podataka bitnih za upravljanje i očuvanje voda Neretve i Trebišnjice.

Naime, predstavnice Županije još jednom su tražile žurne reakcije hrvatskih vlasti u pogledu nastavka projekta Gornji horizonti koji se provode u Republici Srpskoj kao dijelu Bosne i Hercegovine, a bez usuglašavanja s nadležnim tijelima Republike Hrvatske, s obzirom da se radi o projektu koji ima prekogranične utjecaje.


Stav Dubrovačko-neretvanske županije je da se projekt Gornji horizonti nije smio nastavljati do uspostave monitoringa, te mjera za praćenje i popravljanje stanja voda, odnosno usuglašenih planova upravljanja ovim vodama.

Dodatnu zabrinutost izazvala je i spoznaja da svi planovi upravljanja koji su izrađeni u okviru Projekta upravljanja Neretvom i Trebišnjicom ne nailaze na odobravanje hrvatskih stručnjaka.

Naime, u okviru ovog projekta izrađeni su planovi upravljanja za vode Neretve i Trebišnjice u području RH, u području Federacije BiH i u Republici Srpskoj, a ovaj posljednji plan za područje RS nije dobio suglasnost od strane hrvatskih stručnjaka. Kako su istaknule predstavnice Županije, na taj način, rezultati projekta nisu u cjelosti ostvareni kako je planirano, što je spriječilo ostvarenje djelotvornog zajedničkog plana upravljanja, umjesto kojeg se izradio Okvir za upravljanje Neretvom i Trebišnjicom.

Predstavnice Županije su tražile i ishodile suglasnost svih sudionika radionice u pogledu potrebe korištenja svih pravnih mogućnosti koje Republike Hrvatska ima u svrhu zaštite vodnog gospodarstva na svom području.

Na radionici su predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode potvrdili da će Dubrovačko-neretvanska županija uskoro dobiti odgovor na svoje upite na ovu temu, a u vezi mogućnosti pokretanja istražnih postupaka pred međunarodnim tijelima u svezi poštivanja međunarodnih konvencija i direktivama za zaštitu voda i prekograničnih prostora.

Tekst i foto: Dubrovački vjesnik
www.dubrovacki.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni