Politika i gospodarstvo

Predsjednik Uprave Luke Ploče: Na jakom dolaru zaradit ćemo milijune

Sve sugerira da će ključna značajka 2015. godine biti snažan dolar. Najsjajnija zvijezda 2014., nastavlja dobivati na snazi u odnosu na euro, a tako će biti cijele ove pa i iduće godine, unisono očekuju analitičari. Mnogo je točaka na svijetu gdje se užasavaju takvih najava, ali ne i u Hrvatskoj.

Dok je švicarski franak preko noći izazvao paniku među dužnicima i politikom, jačanje američkog dolara malo koga ovdje tjera u očaj. A vesele mu se mnogi, ponajviše domaći izvoznici. Onih deset posto koji svoju robu naplaćuju u američkoj valuti.

Jačanje dolara dobra je vijest za brodograditelje, brodoprijevoznike, vojnu industriju i turističku djelatnost. Zadovoljni su i u Plivi, koja, poslujući unutar farmaceutske korporacije Teva, gotove oblike lijekova i najveći dio svoje proizvodnje izvozi na američko tržište.


Dobro za turizam

Lako je razumljiva i radost turističkih stručnjaka kojima jak dolar dolazi kao naručen. Osim što naša zemlja Amerikancima postaje jeftinija onoliko koliko je dolar ojačao, sve se događa nakon mjeseci intenzivne promidžbe Hrvatske u SAD. Posjet iz te zemlje posljednjih godina raste. Slično je i s Kanadom, pa su Amerikanci i Kanađani već lani našem turizmu donijeli gotovo milijun noćenja.

U jako euriziranoj Hrvatskoj u dolarima je bitno više štednje nego kredita. Glavnina od 8,5 milijardi kuna vrijedne devizne dolarske štednje u vlasništvu je građana koji u bankama štede 7,7 milijardi kuna u američkoj valuti. Sjajna je to priliku za profit onima koji su prepoznali da je trenutak za promjenu kolosijeka.

Među najveće tečajne dobitnike svrstala se Luka Ploče, čiji je menadžment u pravo vrijeme povukao sjajan, dalekosežan, potez zbog kojega tvrtka ubire velike plodove.

– Sva raspoloživa sredstva za investicije, prije nekih godinu i pol, konvertirali smo iz eura, za koji je vezano naše poslovanje, u dolare. Učinjeno je to u odnosu 1,44. Do danas smo profitirali na tečajnim razlikama, a sva je prilika da će benefiti biti sve veći – kaže Ivan Pavlović predsjednik uprave Luke Ploče.

Tečajne razlike

Konverzija eura u dolare bila je samostalna odluka poslovodstva ne iz čarobne kugle nego na temelju svima dostupnih podataka, praćenja svjetskih aktualnosti i predviđanja financijskih trendova.

– Krenuli smo u gradnju terminala za rasute terete što je investicija vrijedna 30 milijuna eura. Zaduženja su eurska, a mi plaćamo dolarima. Već kod avansnog plaćanja odnos tečaja dviju valuta znatno se promijenio u korist dolara i iznosio je 1,23. Samo na ovoj investiciji, sasvim sigurno, zaradit ćemo 5-6 milijuna. Eura ili dolara, kako hoćete, kaže Pavlović.

Vrijednost porasla 25 posto

Za jedan dolar ovih dana, s manjim oscilacijama, trebalo je izdvojiti 7,20 kuna. U zadnjih godinu dana vrijednost mu je porasla preko 25 posto. Ne tako davno, krajem 2008. godine dolar je vrijedio samo 4,9 kuna. Ako ga je netko tada kupio i čekao, zaradio je do danas čak 45 posto od uloženog. No, onaj tko duže vrijeme vjeruje u dolar i kupio ga je 2001. ili 2002.godine još nije pokrio izgubljeno.

Prognoze: Euro za 95 centi

Američka banka Goldman Sachs procijenila je da će dolar dosegnuti odnos od čak 0,8 prema euru. Analitičari Admiral Marketsa ocjenjuju kako će dolar gotovo sigurno postati jači od eura u idućih godinu do dvije, a da će se eurom do 2017. godine, nakon više od deset godina, trgovati po 95 američkih centi, prognoziraju u Deutsche bank, drugom najvećem trgovcu valutama u svijetu.

DRAŽEN GUDIĆ
slobodnadalmacija.hr