Politika i gospodarstvo

Predsjednica u Dubrovniku: Razgovarali smo o potpori razvoju Luke Ploče te koridoru Vc

Nakon podizanja predsjedničke zastave i otvaranju privremenog Ureda predsjednice Republike u zgradi Dubrovačko-neretvanske županije, predsjednica Grabar-Kitarović održala je radne sastanke s gradonačelnicima, načelnicima i predstavnicima Županije, s dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem, rektorom Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikšom Burumom te s udrugama hrvatskih branitelja.

Nakon sastanaka ocijenila je kako je jedan od najvećih problema Dubrovačko-neretvanske županije prometna nepovezanost i izoliranost u zračnom, kopnenom i pomorskom prometu.

Naglasila je kako je neophodno izgraditi Pelješki most, koji neće imati svrhu samo prometnog povezivanja, već i revitalizacije cijelog područja poluotoka Pelješca i okolnih otoka.”Nužna je također brza cesta od Dubrovnika do zračne luke, kao i trasa nove autoceste ili, za početak, poluautoceste, kako bi se Dubrovnik izvukao iz prometne izolacije”, kazala je


Teme razgovora bila su i otočka pitanja poput brodskih linija i vodoopskrbe te pitanje državne imovine.

Pohvalila je Županiju dubrovačko-neretvansku i Grad Dubrovnik što, u cilju razvoja svog kraja, planiraju lijepe projekte tijekom cijele godine, a ne samo za vrijeme turističke sezone i to s naglaskom na poljoprivredi, vinarstvu i vinogradarstvu te ribarstvu.

Razgovarali smo o potpori razvoju Luke Ploče te koridoru Vc, kojim će se luka povezati s unutrašnjosti, kao i o povećanju učinkovitosti državne administracije i sudstva te poticaju rada naših poduzetnika, dodala je predsjednica Grabar-Kitarović.

U popodnevnim satima prvog dana boravka u Dubrovačko-neretvanskoj županiji predsjednica Grabar-Kitarović u svom je privremenom Uredu primila građane, a potom je posjetila Župu Dubrovačku i tamošnji dječji vrtić. U Konavlima je položila vijenac i zapalila svijeću ispred spomenika ‘Konavoska mati’ te za kraj prvog dana obišla Prevlaku.