Politika

POVODOM DANA GRADA PLOČA: Laureatima uručene nagrade Grada Ploča

Nagrade grada Ploca 2014

U suvremeno opremljenome prostoru Doma športova održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća povodom Dana Grada i blagdana zaštitnice župe, Kraljice neba i zemlje. Gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić uručio je nagrade ovogodišnjim laureatima, Vladi Vrankiću, Tihomiru Tolju, Nikši Žderiću i Udruzi konopaša i konopašica Stablina-Čeveljuša.


Nagradu za životno djelo Vlado Vrankić dobio je za izuzetan doprinos razvoju i realizaciji glazbene kulture i folklora u Pločama. Osobne nagrade dodijeljene su Tihomiru Tolju iz Ploča, za sudjelovanje u humanitarnim aktivnostima i unaprijeđenju športa na području Grada Ploča, i Nikši Žderiću iz Rogotina za unaprjeđenje športa i tradicijske kulture na gradskome području. Skupna nagrada pripala je Udruzi konopaša i konopašica Stablina-Čeveljuša za uspjehe u promicanju tradicijskih športova na području Grada Ploča.

Vlado Vrankić
Vlado Vrankić je rođen 1929. u Trebižatu kod Čapljine. U rodnome mjestu uključio se u rad HKUD-a „Seljačka sloga“. Za vrijeme školovanja postao je član KUD-a „Lisinski“, da bi nakon školovanja i dobivanja prvoga posla u Vinkovcima postao član KUD-a „Maksim Gorki“. U Ploče je došao 1964. i uključio se u „Gradsku glazbu“, gdje je, zajedno s članovima svoje uže i šire obitelji, godinama činio njenu okosnicu, a četiri godine bio je njen predsjednik. Godine 1979. pri „Glazbi“ je osnovao „Dalmatinsku klapu“, koju je vodio prof. Franjo Miličević. Krajem 1980. Vrankić je formirao Inicijativni odbor za osnivanje prvoga kulturno-umjetničkog društva na ovim prostorima. Uz potporu tadašnje RO „Luka Ploče“, Željezničkog čvora Ploče i „Interšpeda“utemeljen je, 1981. godine, RKUD „Jadran“, danas KUD „Ploče“. U njemu su, u 33 godine postojanja, mnoge generacije Pločana našle mjesto i način za izražavanje vlastitih kulturnih sklonosti.

Tihomir Tolj
Tihomir Tolj rođen je 1962. godine u Stiljima kod Vrgorca. U selu je bio organizator i animator mnogih aktivnosti, a dolaskom u Ploče nastavio je društvene, napose športske aktivnosti. Zajedno s drugim aktivistima osnovao je moto klub „Neretvanski gusari“, s kojim organizira više moto skupova s koncertima. Inicijator je osnivanja i dugogodišnji je tajnik Auto moto „Racing team Ploče“ u kojem nastupa i kao natjecatelj s zapaženim rezultatima. Ustrojio je i vodi navijačku skupinu RK „Dalmatinka“ koja se zove „Crljeni“, a član je i Uprave kluba. U okviru Turističke zajednice sudjeluje u Organizacijskom odboru Trupijade, a organizator je Trupijade mladih na jezeru Birina. Povodom Dana sjećanja na Vukovar s mladim članovima AMK organizirao je četvrtu godinu zaredom paljenje 1 800 svijeća na Obali dr. Franje Tuđmana u Pločama, organizator je i promotor tri humanitarna koncerta itd.

Nikša Žderić
Nikša Žderić rođen je 1953. u Rogotinu. Bio je član mnogih športskih i kulturnih udruga kao što su: ŠU Rogotin, Zajednica sportskih udruga Grada Ploča, Vaterpolski klub Rogotin, Udruga za očuvanje tradicijskih vrijednosti Rogotin i Turistička zajednica Grada Ploča. Od 1968., kada je s Joškom Damićem osnovao VK Rogotin, do danas bio je 20 godina igrač, a kasnije trener i tajnik kluba. Nakon trostruke pobjede u II vaterpolskoj ligi, doveo je klub u doigravanje za I ligu. Radio je kao učitelj plivanja juniora i prve ekipe osam godina. U crkvi presvetoga Trojstva u Rogotinu Žderić je 19 godina bio čuvar Kristova groba, a 13 godina zapovjednik čuvara. Član je Organizacijskog odbora Vodičkih žudija, a festival na kojemu je nastupilo preko 600 žudija iz cijele Hrvatske, prošle je godine doveo u Rogotin.

Konopaši i konopašice
Udruga konopaša i konopašica Stablina-Čeveljuša djeluje već 14 godina i kroz nju je prošlo stotinjak članova. Na tri prošlogodišnja turnira osvojili su prvo mjesto i nastupili su na državnome prvenstvu u potezanju konopa u Prigradi kod Zadra. Konopašice, koje djeluju godinu dana, osvojile su na tome natjecanju visoko drugo mjesto. Udruga konopaša i konopašica Stabline redoviti je sudionik svih natjecanja na državnoj, ali i međunarodnoj razini.

Ploče-jedan od tri stožerna grada u Županiji
Svečanoj sjednici nazočio je, među brojnim gostima i Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić. Naglasio je kako su Ploče, uz Dubrovnik i Metković, jedan od tri stožerna grada u Županiji, te da prolazi iste izazove i probleme kao i svi ostali. „Naša Županija je među razvijenijima u Hrvatskoj, iako svi njeni krajevi nisu ravnomjerno razvijeni. U teškoj gospodarskoj situaciji u zemlji, ali i na gradskome području moramo se okrenuti EU fondovima, koji mogu biti izvor financiranja brojnih projekata“, rekao je, među ostalim, Dobroslavić. Krešimir Vejić govorio je o potrebi koncenzusa svih političkih stranaka oko bitnih pitanja za razvoj Ploča, te najavio rezanje gradskoga proračuna, ukoliko se nastavi negativni gospodarski trend. Podsjetio je na napore Grada u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa kao preduvjeta za pristup EU fondovima, gdje je za oblikovanje zemljišnih knjiga za Ploče i Baćinu uloženo šest milijuna kuna. Osvrnuo se i na još uvijek neriješen status vojnih objekata na području Ploča, što priječi daljnji razvoj grada, te prozvao nadležne institucije da već mjesecima ne reagiraju na inicijative gradskih službi. Vejić je pozdravio dolazak autoceste do Ploča i izrazio nadu kako će uskoro biti završen ulaz s čvora Čeveljuša do luke i grada. Nezaobilazna tema bila je i termoelektrana. Gradonačelnik Ploča naglasio je kako tome pitanju gradska vlast pristupa krajnje odgovorno. „Razumijemo zabrinutost građana. Znamo financijsku efekt eventualne realizacije takvog projekta, a kada budemo točno znali posljedice na zdravlje ljudi i okoliš, zauzet ćemo konačan sud. O ovoj temi biti će još govora i rasprava“, rekao je Vejić.

Tekst: Ante Šunjić
Foto: Ivona
www.dubrovacki.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni