Politika

Povjerenstvo za mandarine: Proizvođači, suzdržite se od berbe do kraja tjedna!

U Gradskoj vijećnici Grada Opuzena održana je sjednica Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije.

Nastavno na prvi Izvještaj Zavoda za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku o rezultatima fizikalno-kemijske analize uzorkovanih plodova mandarina Zorice rane, Iwasaki i Ichumare, Povjerenstvo daje preporuku da se proizvođači suzdrže od berbe do kraja ovog tjedna.


Spomenutom analizom kojom se određuje najmanji dozvoljeni omjer šećera i kiselina u plodu, utvrđeno je da ni jedna sorta do sada nije dosegla stupanj dozrijevanja sukladno Pravilniku o tržišnim standardima za voće i povrće, što znači da mandarina još uvijek nije uvjetna za tržišni plasman.

Kao prethodnih godina Povjerenstvo će se obratiti Ministarstvu unutarnji poslova kako bi se na graničnim prelazima omogućila što lakša dnevna migracija radne snage iz Bosne i Hercegovine.

Nastavno na prethodnu praksu iz prošlih godina, Povjerenstvo za mandarine za male i srednje proizvođače pokreće Inicijativu samostalnog plasmana mandarina na javnim površinama gradova i općina diljem Hrvatske. S Inicijativom se planira početi početkom listopada.

Stanje na terenu u području primjene Akcijskog plana o poduzimanju mjera za suzbijanje i sprječavanje širenja sredozemne voćne muhe Ceratitis capitata (Wied.) – na cijelom području doline Neretve je zadovoljavajuće, uz iznimku žarišta u voćnjaku grejpa koje je sanirano.

S obzirom da se radi o zadnjoj godini programskog razdoblja u kojem se provodi Akcijski plan, Povjerenstvo će se zbog produljenja aktivnosti obratiti Ministarstvu poljoprivrede kao nositelju provedbe Akcijskog plana.“

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni