Politika

Povijesni urod jagoda: S vrgorskih polja ubrano čak 600 tona slasnog voća

Kad se pred početak ovogodišnje berbe jagoda razgovaralo s proizvođačima, svi su bili puni pesimizma, do te mjere da je dobar dio njih bio spreman i odustati od proizvodnje.

Gotovo nitko nije očekivao da će se u samo nekoliko tjedana situacija potpuno promijeniti te da će ovo biti najbolja berba u povijesti jagodarstva na vrgoračkom području. Da, dobro ste pročitali, a to nam je u razgovoru potvrdio i dipl. ing. Milan Franić, potpredsjednik udruge “Vrgoračka jagoda”, koja okuplja vlasnike svih OPG-ova koji se bave proizvodnjom ovog slasnog voća.

– Kako bi neki rekli, bez katastrofe nema ni prilike. To se nama dogodilo ove godine s jagodom. Poklopile su nam se neke stvari u svijetu, i problemi koje je donio koronavirus, zahvaljujući tome uspjeli smo dobro prodati svoje jagode. Znači, tome su kumovala kretanja u Italiji i Španjolskoj, preskupa uvozna jagoda koju ove godine nisu brali Rumunji i neki drugi, nego domaća radna snaga. Pa je zato cijena kilograma uvozne jagode bila puno veća nego prethodnih godina. Zatim strah od koronavirusa u tim zemljama i okretanje naših kupaca domaćoj proizvodnji – kaže ovaj mladi inženjer.


No, u udruzi “Vrgoračka jagoda” ključnim događajem ovogodišnje berbe smatraju otvaranje zelenih tržnica tijekom korona-krize.

– Mi nemamo tolike količine da možemo zadovoljiti trgovačke lance, gotovo sve naše jagode išle su na zelene tržnice diljem Hrvatske i to je bila ključna stvar. Znači, na tržnicama diljem Hrvatske prodali smo oko 600 tona najkvalitetnije jagode iz Vrgorca, po prosječnoj otkupnoj cijeni od 22 kune za kilogram. Zahvaljujući jagodama, u Vrgorsku krajinu došlo je od 12 do 15 milijuna kuna. To je prilično lijepa svota s kojom proizvođači mogu podizati nove nasade, ali i zatvarati i pokrivati stara polja – istaknuo je Franić.

S obzirom na to da je ovogodišnja berba bila izuzetno uspješna, zanimalo nas je hoće li se proširiti nasadi, vide li vrgorački poljoprivrednici ponovno spas u jagodi? Naime, prošlih godina se, što zbog loše prodaje i odumiranja dijela stanovništva te iseljavanja, znatno smanjio dio površina pod jagodama. Jedan dio poljoprivrednika okrenuo se i drugim kulturama.

– Budimo realni, teško. U nas se sve planira dan za danom, a malo toga dugoročno. Za mjesec dana ide sadnja novih jagoda, ali mnoge firme koje se bave proizvodnjom sadnog materijala su propale. No, proširit će se nasadi za 300.000 do 400.000 novih sadnica, koje smo ranije dogovorili preko programa koji sufinanciraju Grad Vrgorac i Splitsko-dalmatinska županija. Po mom mišljenju ključno je zatvaranje preostalih površina pod jagodama, odnosno sufinanciranje plastenika. Tada ćemo imati sigurnu proizvodnju na koju ne mogu utjecati vremenske prilike – zaključio je dipl. ing. Milan Franić.

Na kraju povijesne sezone, proizvođači i otkupljivači zavrtjeli su dva kozlina, uz dobro vino i smijeh nazdravljalo se do kasno u noć.

Slobodna Dalmacija

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni