Politika i gospodarstvo

Potpisani ugovori s pilot-proizvođačima tradicijskih proizvoda

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je ugovore o suradnji na projektu „Razvoj agro-turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – I faza: Identifikacija i komercijalizacija tradicijskih proizvoda na području županije“ s pilot-proizvođačima tradicijskih proizvoda.
Riječ je o šest tradicijskih proizvoda DNŽ – pršutu, siru, mantali, suhim smokvama, bruštulanim mjendulima i arancinima, a koji su postupkom gospodarskog vrednovanja izdvojeni kroz ovaj projekt.

Za svaki od tradicijskih proizvoda izabran je po jedan proizvođač na prostoru od Konavala do Neretve. Prvo su definirane tradicijske tehnologije proizvodnje, postupak legalizacije proizvodnje te je kreirana i izrađena ambalaža, kao i oznaka ”Kvaliteta Dubrovnik-Neretva rural” koja će se putem pravilnika dodjeljivati zainteresiranim proizvođačima. Kao tehnička pomoć potencijalnim i sadašnjim proizvođačima izrađen je i priručnik s opisom tehnologije proizvodnje i ostalim korisnim uputama.

Proizvođači su prilikom potpisivanja ugovora zahvalili Županiji i DUNEA-i jer su prepoznali vrijednost unaprjeđenja ruralnog prostora te ovim konkretnim projektom učinili još jedan korak u tom smjeru.


Projektom je izrađena  i tehnička dokumentacija i za izradu projekta nove sirane i pršutane za nove proizvođače tradicijskih proizvoda koja je uručena  poduzetnicima, a dodijeljena je i donacija opreme za unapređenje proizvodnje i plasmana dubrovačkog sira.

Također, prezentiran je i  Pravilnika o dodjeli oznake „Rural Dubrovnik-Neretva Quality“ koji određuje uvjete pod kojima će neki novi proizvod dobiti ovu oznaku. Cilj je, kako je prezentirajući Pravilnik naglasio Ivo Mujo, jasnim kriterijima ujednačiti kvalitetu proizvoda za tržište.

Na predstavljanju Pravilnika i potpisivanju ugovora sudjelovali su i direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić te pročelnik za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Ivo Klaić.

 

edubrovnik.org