Politika i gospodarstvo

Potpisan ugovor između Kamgrada i Luka Ploče Trgovine

U ponedjeljak 17. kolovoza 2015. godine u Luci Ploče d.d potpisan je ugovor o građenju za dio radova u sklopu prve faze izgradnje terminala za skladištenje i prekrcaj tekućih tereta u luci Ploče, odnosno novih spremnika za naftne derivate ukupnog kapaciteta 50.000 m3. Ugovor su potpisali za Luka Ploče Trgovinu d.o.o. (članica Grupe Luka Ploče d.d.) direktor Rajko Barbir, te u ime izvođača Kamgrad d.o.o. Zagreb direktor: Domagoj Kamenski.

Nastavak je ovo velikog investicijskog ciklusa u Luci Ploče gdje su dovršeni radovi na stabilizaciji i konsolidaciji tla terminala tekućih tereta započeti u prosincu 2014., te se sad pristupa gradnji spremnika za naftne derivate.

Planiranom investicijom Društvo će osigurati suvremeni skladišni prostor opremljen u skladu s najvišim tehničko-tehnološkim standardima, čime se postiže i visoki stupanj zaštite okoliša. Ukupna vrijednost cjelokupne investicije prve faze Terminala za skladištenje i prekrcaj tekućih tereta je 126,49 milijuna kuna, a dio investicije koji gradi Luka Ploče Trgovina, tj. izvođač „Kamgrad“, je 82 milijuna kuna. Izvor financiranja je kredit Europske banke za obnovu i razvoj te dokapitalizacija matičnog društva Luke Ploče d.d. Rok izvršenja radova je 270 dana. Svečanom potpisivanju ugovora nazočili su, između ostalih, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture RH Siniša Hajdaš Dončić, ministar financija RH Boris Lalovac, ministar financija i trezora, te zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Denis Lasić, zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić, predsjednik Uprave HŽ Cargo Danijel Krakić, predsjednik Uprave Prvog plinarskog društva d.o.o (najvećeg pojedinačnog dioničara) i član Nadzornog odbora Luke Ploče d.d. Pavao Vujnovac, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku Vedrana Jelušić – Kašić, kao i predstavnik Željeznica Federacije BiH.
Povodom potpisivanja ugovora ministar pomorstva, prometa i infrastrukture RH Siniša Hajdaš Dončić rekao je: „Luka Ploče ima vrlo velike kvalitativne prednosti u odnosu na ostale jadranske luke, ona je na dijelu koridora 5C. Dobro je što privatni kapital ulaže u razvoj novih lučkih kapaciteta, što će u naredne tri godine uložiti preko 70 milijuna eura u razvoj suprastrukture na području Lučke uprave Ploče.