Politika i gospodarstvo

POTPISAN SPORAZUM: Polje Jezero kao mikro-cikloturistička destinacija

VRGORSKO POLJE (POLJE JEZERO) POZICIONIRA SE KAO CIKLOTURISTIČKA DESTINACIJA

“S veseljem obavještavamo sve građane o potpisanom sporazumu između Grada Vrgorca, Grada Ploča i Općine Pojezerje o pokretanju zajedničkog projekta razvoja lokaliteta Vrgorskog polja (Polje Jezero) u održivu mikro-cikloturističku destinaciju pod nazivom Polje Jezero” – prenosimo sa službenih stranica Grada Ploče.

Turistička valorizacija ovog vrijednog poljoprivrednog područja moguća je isključivo kroz održive oblike turizma, a cikloturizam spada u potpuno održive segmente turističke industrije jer cikloturisti upravo traže očuvane prostore i autentične lokalne kulture kao što je Polje Jezero, čiji razvoj je posebno pogodan za stvaranje dodane vrijednosti ruralnim krajevima.


Pejzažne i klimatološke osobine ovog lokaliteta Polje Jezero su posebno pogodne za razvoj trekking odnosno gravel biciklizma. Područje je iznimno povoljno kao odredište tzv. agencijskog cikloturizma odnosno kao jedno od odredišta cikloturista iz drugih obližnjih destinacija (Makarska rivijera, Dalmatinska zagora te Dolina Neretve).

Projekt će rezultirati osmišljavanjem, trasiranjem i označavanjem trekking (gravel) cikloturističkih ruta na postojećim lokalnim putevima i nerazvrstanim makadamskim cestama Vrgorskog polja, te brendiranjem cikloturističke ponude Polje Jezero i kreiranjem plana marketinga i promocije, kao i razvojem usluga i popratne ponude za potrebe cikloturista.

Obzirom na činjenicu da cikloturisti u većoj mjeri od ostalih turista koriste lokalnu trgovačku i ugostiteljsku ponudu, često putuju u grupama ili cijele obitelji, a bitne su im kulturne i prirodne atrakcije i tematske manifestacije kojim destinacija raspolaže, ovaj zajednički projekt triju susjednih jedinica lokalne samouprave samo je logičan refleks na zahtjeve i potrebe turističkog brendiranja ovog kraja.

Tekst i foto: Grad Ploče