Politika i gospodarstvo

Potpisan 420 milijuna eura vrijedan ugovor o financiranju Pelješkog mosta

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje projekta „Cestovno povezivanje s južnom Dalmacijom“ kojim je predviđena izgradnja Pelješkog mosta i pristupnih cesta svečano su u utorak u hotelu Valamar President potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric te direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Ukupna vrijednost Ugovora kojim će se Hrvatskim cestama d.o.o. dodijeliti sredstva za izgradnju Pelješkog mosta iznosi 420,3 milijuna eura. Podsjetimo, Europska je komisija 7. lipnja 2017. donijela Odluku o financiranju projekta Cestovnog povezivanja s Južnom Dalmacijom u maksimalnom iznosu od 85 posto, odnosno sufinancirat će ga s 357 milijuna eura.

Potpisivanju ugovora među ostalima nazočili su gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, saborski zastupnik Branko Bačić te bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.


– Upravo značajnije korištenje europskih sredstava bit će okosnica nove gradske uprave, smatramo da mogućnost takvog financiranja nije dovoljno korištena u proteklom razdoblju. O Pelješkom mostu smo se svega naslušali posljednjih godina, poput onoga kada su neki govorili kako je našem jugu nepotreban, nazivali ga iluzijom za budale i pokušavali progurati nekakve trajektne linije i tunele. Pelješki most nikad nije imao alternativu, on je san svih žitelja juga Hrvatske, rekao je tom prigodom Franković ističući kako je riječ o geostrateškom projektu od najvećeg nacionalnog interesa.

– Ovo je gospodarski projekt koji će osnažiti cijelu Županiju, posebno Pelješac, Korčulu, Lastovo, Mljet, ali ovo je i geostrateški projekt Hrvatske, milenijski projekt. Mi nismo još svijesni što ovaj projekt znači za Hrvatsku, za hrvatsku naciju. Prema tome, svi oni koji su ga dovodili u pitanje ili su bili kratkovidni, ili su bili zlonamjerni. Kao što je gradonačelnik rekao, u Gradu Dubrovniku i u našoj Županiji nikada nije bilo dileme, bilo je tu par politikanata koji su iz neke navike uvijek govorili suprotno od onoga što većina misli, ali moram reći da su o Pelješkom mostu pozitivno govorili i u Vukovaru i u drugim dijelovima Hrvatske, kazao je župan Dobroslavić.

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je kako je potpisivanjem Ugovora srušena i zadnja prepreka u realizaciji tog iznimno značajnog projekta.

– Ideja i namjera o povezivanju hrvatskog teritorija nastala je davnih dana, međutim svoje obrise dobila je 2005. upravo početkom projektiranja Pelješkog mosta sa pristupnim cestama. Već tada je bilo jasno da taj projekt, ne samo da će realizirati nužnost povezivanja razdvojenog hrvatskog teritorija, nego da će imati apsolutno veliki strateški utjecaj na gospodarski razvoj šireg okruženja, poglavito Pelješca i Korčule. Znamo isto tako da taj projekt nije imao sretan završetak, međutim najveća prepreka završetku bilo je njegovo financiranje. Danas ćemo i sve one „nevjerne Tome“ koji su sumnjali u realizaciju ovog projekta razuvjeriti, jer danas ćemo dobiti ono najznačajnije – sredstva za izgradnju projekta svih projekata, naglasio je Škorić.

– Moram izraziti sreću i zadovoljstvo što smo danas ovdje svi skupa, što svjedočimo potpisivanju najvećeg infrastrukturnog projekta, toliko očekivanog, toliko opjevanog, toliko potrebnog Pelješkog mosta, koji će biti definitivno simbol suvremene Hrvatske, koji će zaokružiti i simbolizirati i stvaranje Hrvatske, spojiti hrvatski teritorij, i koji će naravno ujediniti hrvatsku naciju, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković dodajući kako se završetak cijelog projekta očekuje do 2022., te kako će njegovu provedbu, koja će biti izrazito osjetljiva, svi zajedno morati dobro pratiti.

Tekst i foto: www.dubrovniknet.hr