Politika i gospodarstvo

Postavljanje kablova za lučke terminale, poduzetničku zonu i Ploče

trafostanica by ante šunjić / dubrovacki.hr

Započelo je polaganje kabelskih izvoda iz trafostanice 110/20 kV s istočne strane objekta koji će napajati nove terminale u luci Ploče, poduzetničku zonu Vranjak, kao i dio Ploča. U istoj trasi nalaze se kabelski vodovi koji će napajati trafostanice na brzoj cesti i autocesti. Kablovi s brze ceste i autoceste pruženi su do kružnoga toka, na ulazu u grad i tu će biti spojeni s kablovima koji su pruženi iz TS.

Zbog većih energetskih potreba lučkih terminala, kablovi prema luci su većega presjeka, 240 mm2, dok su ostali presjeka 185 mm2. Radi postavljanja kablova prema luci i poduzetničkoj zoni, obavit će se iskopi na dionici kružni tok – Lidl – Tehnički pregled – željeznički prijelaz – novi ulaz u luku. Radove iskopa obavlja Vodoprivreda Vrgorac, za naručitelja poslova Tehnoelektro Đakovo, dok polaganje kablova izvodi HEP Izgradnja Split.

Prema najavama, idućih dana započinje kopanje kabelskoga kanala kroz ulicu Neretljanskih gusara do lučkoga rasklopišta, kod bivšega Azbesta. Mijenjaju se postojeći kablovi za napajanje toga dijela Ploča i dijela luke, a radove izvodi tvrtka Kavelj iz Splita. Napajanje toga dijela grada i luke sada se obavlja iz TS 35 kV Vranjak. Završetkom ovih radova ukinut će se dalekovod iz Opuzena prema TS Vranjak, koji više neće biti u funkciji, a napajanje grada i okolice obavljat će se iz nove TS. Radovi na objektu nove TS završit će za oko mjesec dana, a opskrba će se prebaciti na TS 110/20 kV nakon završetka iskopa i spajanja kablova.


Tekst i slike: Ante Šunjić
www.dubrovacki.hr