Politika i gospodarstvo

POPIS STANOVNIŠTVA 2021. Statističari će u našoj županiji tražiti 250 popisivača

Državni zavod za statistiku priprema se za popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj koji počinje 31. ožujka 2021. godine, u 24 sata. Najsloženije i najopsežnije statističko istraživanje, s obzirom na brojnost obuhvaćenih jedinica, najbogatiji je izvor podataka o stanovništvu.

Iako su još neizvjesne okolnosti popisivanja stanovništva s obzirom na pandemiju koronavirusa, Zavod najavljuje angažman popisivača, što je u vremenu porasta nezaposlenosti prilika za kratkotrajan posao sa sigurnom isplatom.

NA POPISU ĆE RADITI 10.000 OSOBA

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, Lidija Brković, najavljuje kako će na popisu stanovništva biti angažirano oko 8.000 popisivača, više od tisuću kontrolora, oko 200 instruktora i 45 koordinatora, te će biti angažirani i članovi županijskih popisnih povjerenstava, članovi ispostava i popisnih centara. Broj angažiranih na popisu prijeći će 10 tisuća osoba.


Za Dubrovačko-neretvansku županiju će, procjenjuje se, trebati 250, a za grad Dubrovnik oko 90 popisivača. Jedan popisivač u prosjeku bi mogao zaraditi do 6.000 kuna, ovisno o broju popisanih popisnih jedinica.

U prvoj fazi, od 1. do 10. travnja, osobe će se moći popisati samostalno, popisnim upitnikom u elektroničkom obliku koji će biti dostupan kroz elektronički sustav e-Građani, istodobno popisujući kućanstvo i stan u kojem stanuju (CAWI metodom). Sustav e-Građani trenutačno broji 1,1 milijun korisnika, od toga su 28.172 iz Dubrovačko-neretvanske županije, što je samo 2,46 posto od ukupnog broja korisnika, podatak je Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Očito su nedovoljno informirani o pristupu sustavu e-Građani i njegovim prednostima – mnogo lakšim i jeftinijim pristupom raznim institucijama. Iduće godine, onaj tko ima pristup sustavu e-Građani moći će sam upisati podatke za popis stanovništva i izbjeći posjete popisivača.

– Kod samostalnog popisivanja važno je reći da će u cijelom kućanstvu biti dovoljno da samo jedna osoba bude registrirana u sustavu e-Građani i moći će popisati sve osobe u svome kućanstvu. Prema našim informacijama, oko milijun osoba se bar jednom koristilo sustavom e-Građani. Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani upotrebljava se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS), minimalna razina sigurnosti 2 – kaže Lidija Brković, glavna ravnateljica DZS-a.

U drugoj fazi popisivanja, od 16. travnja do 7. svibnja, popisivat će se sve popisne jedinice koje nisu samostalno popisane, putem osobnog intervjua sa stanovništvom i pomoću elektroničkih uređaja te će ujedno i kontrolirati podatke prikupljene u prvoj fazi Popisa (CAPI metodom). U Državnom zavodu za statistiku vjeruju da će popisivanje putem računala poboljšati i modernizirati proces prikupljanja podataka, unaprijediti točnost i kvalitetu prikupljenih podataka, poboljšati učinkovitost upravljanja terenskim radom te unaprijediti obradu podataka.

SAMI PREKO INTERNETA

– Ako nitko iz kućanstva ne bude u sustavu e-Građanin u vrijeme popisa ili ne bude u mogućnosti popisati se sam, popisat će ga popisivač u drugoj fazi Popisa. Ako kućanstvo, zbog epidemioloških okolnosti, ne želi pustiti popisivača u kuću, popisivač može popisati članove kućanstva izvan stambenog prostora poštujući propisanu udaljenost – napominje Lidija Brković.

Državni zavod za statistiku u veljači iduće godine objavit će javni poziv za prijavu popisivača. Zainteresirani će se moći prijaviti putem e-prijave na internetskim stranicama DZS-a. Glavni kriteriji za popisivače su punoljetnost, završena najmanje srednja škola te informatička pismenost. Prijavljene osobe će trebati ispuniti test s pitanjima o osobnim podacima, iskustvu u poslovima anketiranja, pitanja o informatičkoj pismenosti i demografska pitanja te na temelju postignutih bodova izradit će se rang lista popisivača.

– Edukacija popisivača će biti u ožujku 2021. Državni zavod za statistiku će tijekom obuke popisivača i za vrijeme provedbe Popisa 2021. postupati sukladno preporukama Stožera civilne zaštite RH. Sudionici popisivanja će dobiti upute za postupanje i tijekom popisivanja bit će osigurana dezinfekcijska sredstva i zaštitne maske – kaže glavna ravnateljica.

S obzirom da se popis temelji na izjavi te da zakon predviđa kazne za prijavu lažnih i nepotpunih podataka, tražili smo brojku dosad zabilježenih prekršaja. Kažu u DZS-u da na prijašnjim popisima nije bilo pokrenutih prekršajnih postupaka, a točnost podataka na idućem utvrđivat će se tijekom obrade.
Na zadnjem popisu stanovništva, Dubrovačko-neretvanska županija imala je 122.568 stanovnika, a sam grad Dubrovnik 42.615.

KAKO UĆI U E-GRAĐANIN? Nije nužno imati novu osobnu
Za pristup uslugama sustava e-Građani potrebna je jedna od vjerodajnica, odnosno sredstava za prijavu u sustav, uključena u Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS). Kako objašnjavaju iz Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva, uredbom Europske unije o elektroničkoj identifikaciji i uslugama propisane su razine sigurnosti vjerodajnice koje se dijele na nisku, značajnu i visoku razinu sigurnosti.
– Vjerodajnica niske razine koja koristi korisničko ime i lozinku kao protokol korištenja, dok je najčešći primjer vjerodajnice značajne razine token banke na mobilnom uređaju. Vjerodajnice visoke razine sigurnosti uz identifikacijski certifikat sadrže i elektronički potpis. Najpoznatiji primjer vjerodajnice visoke razine u Hrvatskoj je elektronička osobna iskaznica (eOI)”.
Listu vjerodajnica je lako pronaći na službenim stranicama Središnjeg državnog portala.