Ekologija Politika i gospodarstvo

PONIŠTAVA SE NATJEČAJ: Ponude za “Lučino razdolje” dvostruko veće od procjene

Županija Dubrovačko neretvanska poništit će javni natječaj za izvođenje radova na Centru za gospodarenje otpadom Lučino razdolje za koji su u srijedu otvorene ponude, prenosi Dubrovački vjesnik.

Potvrdio je to župan Nikola Dobroslavić i direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić. Naime, na natječaj Agencije za gospodarenje otpadom pristigle su tri ponude i sve su tri bile znatno iznad procijenjene vrijednosti.

Župan Nikola Dobroslavić priopćio je kako će se natječaj poništiti i procedura ponoviti radi zaštite interesa građana i brige o javnom novcu. Ističe kako je procjenu vrijednosti izvršio izrađivač Studije izvodljivosti, te je ona potvrđena i od Jaspersa, tijela Europske komisije.


Aktualni župan prozvan je zbog Lučinog razdolja u srijedu od strane nezavisnog protukandidata za mjesto župana Roka Tolića kako je Dobroslavić dopustio povijesni skandal oko Centra za gospodarenje otpadom u Lučinu razdolju dopustivši da se radovi procijene na 246,5 milijuna kuna, a tri ponude pristigle na natječaj bile su više nego dvostruko veće od procijenjene vrijednosti radova. Najpovoljnija je iznosila 534 milijuna kuna, a najskuplja čak 575 milijuna kuna.

Tolić je na svom Facebook profilu naveo kako su se na natječaj javila tri ponuditelja – jedan iz Poljske te dva iz Slovenije, te istaknuo kako projekt CGO Lučino razdolje traži hitnu reviziju zbog dojma kako je višestruko suspektan projekt, prvenstveno u zdravstvenom, potom ekološkom, a sada i financijskom smislu’, zaključio je Tolić.

Foto: Dubrovački Vjesnik

Da će se javna nabava za izgradnju Centra poništiti, te da su ponude bile dvostruko pa i više, veće od procijenjenje vrijednosti, a da su ih dostavile jedna poljska i dvije slovenske tvrtke, potvrdio nam je i direktor Agencije za gospodarenje otpadom.

– Procijenjena vrijednost je bila definirana studijom izvedivosti s analizom troškova i koristi te u suradnji odnosno pod kontrolom i revizijom Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Jaspersa kao savjetodavnoga tijela Europske komisije.

Međutim, radi zaštite interesa građana i brige o javnom novcu smatramo ovako visoke ponude neprihvatljivim i precijenjenim zato ćemo u dogovoru s Ministarstvom vjerojatno poništiti ovaj natječaj i ponoviti proceduru javne nabave, ali ovoj put s određenim izmjenama u samim kriterijima za odabir izvođača. Naime, treba znati da u posljednje tri godine na CGO-ima koji su u provedbi, a to su Zadar, Šibenik, Lećevica, Karlovac, sve ponude bile iznad procijenjene vrijednost nabave od 50 posto naviše. Zašto se to događa, to je za analizu i tržišta i situacije i korištenja europskih sredstava a koju će Ministarstvo vjerojatno poduzeti – govori Bačić.

Prema ranije objavljenim brojkama projekt ”Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje” od državnog je značaja čiji prihvatljivi troškovi iznose, 408 milijuna kuna, a EU sredstvima se sufinancira 70 posto prihvatljivih troškova, odnosno 287 milijuna kuna. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurao 19,82 posto, a 10 posto Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač Agencije za gospodarenje otpadom.

Lučino razdolje tema je aktualnih lokalnih županijskih izbora pa osim Tolića i Most, odnosno njihov kandidat za župana Božo Petrov u kampanji traži zaustavljanje projekta gradnje Centra. Srđ je Grad već godinama traže da se od projekta Lučinog razdolja odustane, i ističu kako je otvaranje ponuda za projektiranje i gradnju CGO-a pokazalo istinu da je projekt nepotrebno predimenzioniran i loše pripremljen te da bi žitelje Županije koštao dva i pol puta više nego je predviđeno. Smatraju da su netom otvorene ponude dokazale da je studija izvodljivosti bila falsifikat.

Geodetske izmjere, trasiranje za Lučino razdolje
Foto: Geo2m

Obujam zahvata Centar za gospodarenje otpadom „Lučino razdolje“ iznosi 34,4 hekatara, a predviđeni vijek trajanja zahvata je 25 godina, navodi se na službenoj stranici Centra. Projekt uz gradnju samog centra, inače obuhvaća gradnju šest pretovarnih stanica u Dubrovniku, Metkoviću, Janjini, na Mljetu, Lastovu i Korčuli. Trebao bi riješiti problem zbrinjavanja otpada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i nakon Pelješkog mosta, jedan od najvažnijih projekata, piše Dubrovački vjesnik.