Politika

POLJOPRIVREDNICI MINISTRICI VUČKOVIĆ POSLALI OTVORENO PISMO: ‘Kako je moguće da nitko nije odgovarao za pogodovanje?’

Udruga ‘Hrvatski krški pašnjaci’ ministrici Vučković poslala je otvoreno pismo u kojem optužuju Tolušića, bivšeg ministra poljoprivrede, za pogodovanje i zlouporabu položaja i ovlasti.

Udruga “Hrvatski krški pašnjaci” poslala je ministrici poljoprivrede Mariji Vučković otvoreno pismo u kojem su se osvrnuli na bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića optužujući ga da je sagradio vinariju obilno dobivenim javnim novcem, “naštimavajući” mjere dok je bio ministar. Također, u pismu ministrici Vučković postavljaju niz pitanja vezanih uz njenog prethodnika.

‘Ne vjerujemo da će se nešto promijeniti’

Predsjednik Udruge “Hrvatski krški pašnjaci”, Ivan Tešija je za RTL.hr rekao da su pismo ministrici poslali jutros, no da, poučeni dosadašnjim iskustvom i nezainteresiranošću za sve njihove probleme, ne vjeruju da će se neke stvari promijeniti.

Tešija se osvrnuo i na dio pisma u kojem se spominju sudske presude i nagodbe koje su, prema njihovim informacijama, Ministarstvo poljoprivrede do sada koštale više od 100 milijuna kuna, a za očekivati je da će iznos odštete biti više od 250 milijuna kuna. “To je bilo u novinama da je postignuta nagodba, još lani, s poduzetnikom radi toga što je bio oštećen prilikom apliciranja na mjere ruralnog razvoja što mu je bivši ministar uskratio”, rekao je.


Otvoreno pismo Udruge poslano ministrici Vučković u kojem iznose ozbiljne optužbe prenosimo u cijelosti:

Apolitično’ pogodovanje

“Poštovana ministrice Vučković, ovih dana se bivši ministar poljoprivrede gospodin Tomislav Tolušić (“špic papak”) javno hvalio uspjesima u vinarstvu  i podrumarstvu koje je sagradio obilno dobivenim javnim novcem, konkretno iz mjera ruralnog razvoja, a te mjere je on upravo “naštimao” dok je bio ministar, kako bi upravo “on” prošao i svi koji su se prijavili, tako da nebi baš na prvu ispalo kako mu se pogodovalo. Hvali se javno da su na mjeri prošli svi pa i on!!!

Kako je moguće da nitko nije odgovarao za pogodovanje i zlouporabu položaja i ovlasti??

Njegovi podređeni su odlučivali o dodjeli mjere za svog bivšeg “šefa”?

Dodijelili ste ogromna sredstva čovjeku bez ikakva iskustva u vinarstvu!! Kada dodjeljujete mjere za turizam onda tražite prethodno iskustvo u turizmu, zašto niste postavili takav kriterij i za vinsku omotnicu??

Vjerujemo da bi hrvatsku javnost zanimalo što ste poduzeli u slučaju njegove osobne odgovornosti i njegovih suradnika, naravno, u slučaju sudskih presuda i nagodbi koje su Ministarstvo poljoprivrede koštale prema našim informacijama preko 100 milijuna kuna do sada??

Budući da se vode još 3 sudska postupka od kojih je jedan presuđen protiv Ministarstva poljoprivrede u prvom stupnju, za očekivati je da će iznos odštete biti preko 250 milijuna kuna. Objasnite nama i cijeloj javnosti kako je moguće da jedan čovjek, u ovom slučaju bivši ministar, počini grešku koja je do sada državu koštala preko 100 milijuna kuna a potencijalno i dvostruko više, nije u zatvoru već se eto “uspješno bavi vinogradarstvom i vinarstvom” i proizvodi “apolitično vino” koje Vaše Ministarstvo financira??

Kako je moguće da tek zasađen vinograd ima tako veliki urod?

Zašto ne kažete javnosti odakle “apolitičnom ministru” apolitično vino i odakle je uvezao grožđe (možda iz Makedonije), a hvali se hrvatskim proizvodom?

Zar se tako ne dovodi kupca u zabludu glede podrijetla proizvoda, a to je kažnjivo direktivom EU 2018/775??

Gdje mu je dokazana i prikazana proizvodnja, u Makedoniji možda??

Nadalje, da li je isto tako istina da projekti, koje je stopirao bivši ministar, dobivaju sudske presude zbog obeštećenja, za koje sada država putem Ministarstva poljoprivrede plaća odštetu?

Te tvrtke sada uopće ne moraju realizirati projekt, (po prijavi za mjere ruralnog razvoja), već im se novci isplaćuju kao naknada za nezakonito uskraćena sredstva!!.

Ako je to tako, objasnite nama i cijeloj hrvatskoj javnosti kako je moguće da netko dobije novce a da nema nikakve obaveze prema Ministarstvu poljoprivrede kao nekome tko mu isplaćuje stotinu milijuna kuna?.

Pošto je Vaše Ministarstvo vrlo revno kad treba kazniti poljoprivrednike i uskratiti im pravo na potpore, zanima nas a vjerujem i cijelu javnost, da li ste tu istu revnost pokazali i u kažnjavanju odgovornih za ovu veliku milijunsku štetu?.

Također bi bilo zanimljivo da javno objavite podatke o tvrtkama i iznosima koje je Ministarstvo poljoprivrede isplatilo tim tvrtkama koje su dobile pravomoćno sudsko rješenje ili su se nagodile sa Ministarstvom u slučaju, izgleda “ipak nezakonito” oduzetih sredstava iz mjera ruralnog razvoja 4.1.1 i 4.2.1 iz 2015 godine??

Također Vam molimo da objavite javno koliko je sredstava od 2017-2020 oduzeto poljoprivrednicima krških područja na ime “nesukladnosti i nepravilnosti” i gdje su ta oduzeta sredstva završila?

Molim Vas iznesite javno podatak koliko je Apprrr izdala nezakonitih “naloga za povrat sredstava” poljoprivrednicima??

Svima nam je dobro poznata činjenica da je Ustavni Sud donio presudu da takve “odluke o povratu sredstava” nisu zakonite i da ih uskladite sa Zakonom. Kako je moguće da osoba koja je potpisala na tisuće takvih nezakonitih “odluka o povratu sredstava” poljoprivrednicima, i dalje može biti pomoćnik ravnatelja Apprrr.?

Prije dvije godine tražili smo reviziju svih naloga za “povrat sredstava” izdanih od strane Apprrr, zašto to niste dozvolili?

Tražili smo da pravilnike i uredbe koje je tendenciozno i sa lošom namjerom donio bivši ministar, uskladite sa europskim i hrvatskim zakonodavstvom, ali do dan danas to niste napravili, molimo Vas objasnite nam zašto?

Što ste konkretno napravili do sada za poljoprivrednike krških područja kako bi nam pomogli da razvijemo ekstenzivno stočarstvo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju?

Prije tri godine dostavili smo Vam službene primjedbe i prijedloge za promjenu štetnog Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta kao i štetne Uredbe o zakupu šumskog zemljišta.

Također smo Vam dostavili Elaborat o načelima i preporukama opstojnog gospodarenja pašnjačkim resursima krških područja, kao i Regulativu, status i ulogu krških područja u novom programskom razdoblju. Dostavili smo Vam i Projekt razvoja ekstenzivnog stočarstva na krškim područjima Republike Hrvatske. Nikakav konkretan odgovor od Vas do dan danas nismo dobili.

Zasto podržavate nezakonite postupke Hrvatskih šuma, nezakonite pravilnike i uredbe, represivno ponašanje nadležnih službi prema poljoprivrednicima, objasnite nam molimo Vas zašto?

Zar ne bi Ministarstvo poljoprivrede trebalo biti produžena ruka poljoprivrednicima u stručnom riješavanju njihovih problema i omogućiti im kroz zakonske okvire što bolje uvjete za radi i povećanje poljoprivredne proizvodnje!!??”, napisali su iz Udruge na Facebooku, prenosi Net.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni