Politika i gospodarstvo

Poljoprivrednici hoće zemljišnu knjigu: Ne zanima nas politika, mi živimo od zemlje

Jezero by Mate Primorac / www.slobodnadalmacija.hr

Velik broj poljoprivrednika s područja Jezera potpisao je peticiju za formiranje zemljišne knjige K.O. Dusina, a prema informacijama koje je objavio predsjednik Gradskog vijeća Ante Pranić, prikupljena su 744 potpisa. Stanovnici nekoliko vrgoračkih sela godinama čekaju kako bi se konačno riješio jedan od njihovih najvećih problema.

Naime, prije pet godina izvršena je katastarska izmjena u katastarskoj općini Dusina, u što je utrošeno oko 9,5 milijuna kuna (70 posto projekta financirala je Vlada, a preostalih 30 posto Splitsko-dalmatinska županija i Grad Vrgorac).

Međutim, unatoč tolikom potrošenom novcu, do danas nije sastavljena zemljišna knjiga. Pranić je u razgovoru s nadležnima za ovaj problem iz Općinskog suda u Metkoviću, nakon što im je predao peticiju, došao do informacije da bi se konačno to moglo riješiti u kolovozu 2016. godine, odnosno kako bi se tada počelo s formiranjem zemljišne knjige.


’Ne možemo naprijed’
Budući da je sve pokrenuto uoči novih prijevremenih izbora, dio građana smatra da je riječ o politikantstvu i prikupljanju glasova, a drugi da se napokon počelo nešto konkretno raditi na tom planu.

– Ma, nas ne zanima politika, bitno je da se nešto pokrenulo jer mi ne možemo ništa bez zemljišne knjige – istaknuo je Ivica Vukosav iz Dusine.

S druge strane, Ante Erceg Ljutica iz Milošića kaže kako su godinama poljoprivrednici s područja Jezera bili zakinuti za poticaje zbog nesređenih zemljišnih knjiga.

– Ne možemo ništa izvoziti u EU, ne možemo dobiti poticaje, ne možemo staviti nekretnine pod hipoteku kako bismo podignuli kredit… Praktički ruke su nam vezane po pitanju gotovo svih stvari, ali valjda će se nešto konačno riješiti – kazao je Erceg.

Kako doznajemo, trenutno djelatnici Općinskog suda rade na formiranju zemljišnih knjiga u dolini Neretve.

Tekst i foto: Mate Primorac
www.slobodnadalmacija.hr