Politika

Poljoprivredni proizvodi mogu u Hrvatsku preko Gabela Polja

Granicni prijelaz Gabela polje

Iako je donesen još krajem prošle godine, Pravilnik o tržišnim standardima za uvoz voća i povrća preko granice tek se ovih dana počeo primjenjivati na terenu. 

Riječ je o provozu voća i povrća koje je proizvedeno u pograničnom području Bosne i Hercegovine, na posjedima čiji vlasnici imaju prebivalište, odnosno stalnu adresu u Hrvatskoj. Tako se poljoprivredni proizvodi iz pograničnog područja BiH mogu u Hrvatsku neometano unositi na pograničnom prijelazu Gabela Polje.

Prema novim europskim pravilima, poljoprivrednicima nije bilo dopušteno prenositi poljoprivredne proizvode iz pograničnog područja susjedne BiH preko malograničnih prijelaza Gabela Polje i Unka te preko graničnog prijelaza Doljani, nego su svi bili upućivani na pedesetak kilometara udaljen međunarodni prijelaz Nova Sela, gdje se obavljalo carinjenje i fitopatološka kontrola. 

To je lokalnom stanovništvu otežavalo i poskupljivalo uvoz vlastitih poljoprivrednih proizvoda u Republiku Hrvatsku. Dakle, riječ je o poljoprivrednicima koji imaju plastenike i voćnjake s druge strane granice u dubini do pet kilometara.

Kako bi prevezli voće i povrće iz BiH, državljani RH nositelji pogranične propusnice dužni su predočiti dokaz o vlasništvu poljoprivrednog zemljišta u pograničnom području susjedne treće zemlje (zemljišnoknjižni uložak, izvod iz katastarskog plana ili iznimno i drugi dokument kojim korisnik dokazuje pravo korištenja poljoprivrednog zemljišta u pograničnom području susjedne treće zemlje te odobrenje Ministarstva poljoprivrede za uvoz voća i povrća).

Ovu dokumentaciju se lako može pribaviti, tako da svi oni koji pokušavaju ilegalno prevesti voće i povrće riskiraju kaznene prijave, što će ih u konačnici puno više koštati.


Tekst: Stanislav Soldo, www.slobodnadalmacija.hr
Foto: www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni