Politika i gospodarstvo

Policija provjerava zakonitost dozvole za trafostanicu

trafostanica ilustracija / www.dubrovacki.hr

Djelatnici Policijske postaje Ploče, u Gradu Ploče i županijskome Upravnom odjelu za prostorno uređenje, komunalno planiranje i zaštitu okoliša tražili su dokumentaciju vezanu za kronologiju izgradnje trafostanice 110/10 (20) KV, te pripadajućih dalekovoda. Policija ispituje zakonitost izdavanja dozvola po nalogu DORH-a.

Pretpostavlja se da su ove aktivnosti poduzete nakon što su građani prikupljali potpise za podnošenje kaznene prijave protiv odgovornih osoba koje su svojim nezakonitim radnjama ili propustima doveli do izgradnje trafostanice na lokaciji koju su građani odbacili. U srpnju 2010. godine Pločani su predali gradonačelniku Krešimiru Vejiću zahtjev gotovo 2400 građana za raspisivanje referenduma na kojem će se odlučiti o izmještanju trafostanice sa sadašnje lokacije na neku drugu, izvan grada. Gradsko vijeće je potpise prihvatilo kao da je referendum proveden i, kako su istaknuli organizatori prikupljanja potpisa, proglašen je moratorij na izgradnju trafostanice u centru grada, uz obvezu izmjene prostornog plana radi izmjene lokacije, odnosno povratka na staru lokaciju, u blizini gradskoga groblja.

„Međutim, bez bilo kakvog obrazloženja ili obavještavanja javnosti u ožujku ove godine počeli su radovi na izgradnji trafostanice na lokaciji koju su građani referendumom odbacili. Pokušaji da se dođe do informacija o razlozima izgradnje na toj lokaciji nisu dali rezultata. Provjeravajući činjenice utvrdili smo da je u međuvremenu od prihvaćanja zahtjeva građana za izmještanje/povratak na staru lokaciju investitor poduzeo mjere za izdavanja nove lokacijske dozvole i potvrde glavnog projekta kao i otkupa zemljišta privatnih vlasnika, i sve to uz znanje gradskih službi i gradskih tijela Grada Ploča“, stoji u dopisu kojega su potpisivali građani.


Tekst: Ante Šunjić, www.dubrovacki.hr
Ilustracija: www.dubrovacki.hr