Politika i gospodarstvo

Pogledajte kandidacijski govor Vlahe Orepića za Predsjednika RH

Objavu i video prenosimo sa službenih stranica Vlahe Orepića:

 

Drage prijateljice i prijatelji, drage sugrađanke i sugrađani!


Danas sam službeno objavio svoju kandidaturu za Predsjednika Republike Hrvatske. Hvala Vam svima od srca na dosadašnjoj podršci i nadam se da ćete i nadalje davati mi vaše povjerenje i potporu na ovom zajedničkom putu jer samo tako možemo postići željenu promjenu.

Kroz nadolazeće dane saznati ćete više o mom programu, idejama i vrijednostima koje zastupam, a već danas objaviti ću i video s cjelokupnim govorom s objave kandidature medijima.

Hvala vam svima!

#Hrvatska #DostajeViše #NovaPolitika #Izbori

Vlaho Orepić otac je jednog sina i diplomirani je inženjer pomorskog prometa s osobnim činom kapetana bojnog broda. Rođen je 16. studenog 1968. godine u Čapljini, a djetinjstvo i mladost proveo je u Pločama. Njegovi roditelji, Ana r. Baletin i Pavo Orepić, rođeni su u Konavlima, kao i svi njegovi preci.
Diplomirao je nautiku na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku. Završio je i Zapovjedno stožernu školu „Blago Zadro“ u Zagrebu (pomorski smjer) te Mornaričku vojnu akademiju u Splitu stekavši zvanje inženjera strojarstva. Diplomirao je i na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, stekavši zvanje višeg sportskog trenera fitnessa. Na Hrvatskoj olimpijskoj akademiji stekao je zvanje trenera karatea (nositelj je majstorskog zvanja 3. dan – zvanje crnog pojasa).
Sudjelovao je u Domovinskom ratu od 1991. godine do završetka rata. Tijekom tog razdoblja proveo je ukupno 1.751 dan u borbenom sektoru. U lipnju 1991. godine, u dobi od 23 godine, dragovoljno pristupa HV-u, kao vojnik ZNG-a, te sudjeluje u akciji „Zelena tabla-Mala Bara“. Po završetku te akcije imenovan je članom kriznog stožera općine Ploče i zapovjednikom NZ općine Ploče. Pod zapovjedništvom pomoćnika načelnika glavnog stožera NZ općine Ploče organizirao je 13 naoružanih odreda NZ koja je kasnije formirana u interventnu satniju. U listopadu 1991. godine sudjelovao je u osnivanju prve Ratne luke Ploče i I. satnije mornaričko desantnog pješaštva čiji je bio zapovjednik, a potom je bio zapovjednik samostalne bojne Domobranstva Ploče koja djeluje na južnom bojištu.
U rujnu 1993. godine prelazi u Zborno područje Split (tada pod zapovjedništvom general-pukovnika Ante Gotovine) u Operativnu grupu Sinj kao operativni časnik, a zatim preuzima dužnost pomoćnika načelnika Stožera za operativne poslove. Sudjeluje u provođenju prve aktivne obrane u p/o OG Sinj (Moseć-Svilaja-Dinara) te u vojnim operacijama „Zima ’94“, „Skok 1“ i „Skok 2“, „Ljeto ’95“, „Oluja“ i „Maestral“. Nedugo nakon akcije „Maestral“ u zapovjedništvu južnog bojišta preuzima dužnost operativnog časnika.
Po završetku rata odobren mu je povratak u Hrvatsku ratnu mornaricu te sredinom 1996. godine postaje član Zapovjedništva VPS za JJ-Ploče kao izvjestitelj za pomorske snage i minsko protuminska djelovanja, a nakon toga obavlja dužnost voditelja operativnog odsjeka u stožeru ZVPS Jug. Obnašao je funkciju zapovjednika Pomorske baze Jug sve do izlaska iz sustava na osobni zahtjev.
Od srpnja 2014. godine se kao osnivač i predsjednik Udruge građana Škanj aktivno zalaže protiv izgradnje termoelektrane na ugljen u Pločama. U veljači 2016. godine postaje ministar Unutarnjih poslova Republike Hrvatske te na toj funkciji ostaje do travnja 2017. godine. Od travnja 2017. godine obnaša dužnost nezavisnog zastupnika Hrvatskog sabora.
04. svibnja 2019. godine osniva političku stranku Nova Politika
Odlikovanja:
Pohvala pomoćnika NGS HV za domobranstvo
Pohvala zapovjednika IV. ZP OS RH
Pohvala zapovjednika HRPohvala zapovjednika VPS za južni Jadran
Pohvala zamjenika NGS OS RH
Nagrada samokres od NGS HV general zbora Janka Bobetka
Spomenica domovinskog rata
Spomenica Domovinske zahvalnosti
Medalja „Ljeto ’95.“
Medalja „Oluja“
Društvene aktivnosti
Trener karatea i fitnessa
– Osnivač i predsjednik udruge građana „Škanj“