Politika

Početak i poziv na javnu raspravu o ICT strategiji Dubrovačko-neretvanske županije

Dubrovnik

Strategija informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) Dubrovačko-neretvanske županije kojoj je svrha poboljšati kvalitetu života građana i povećati konkurentnost gospodarstva predstavljena je danas u palači Ranjini.

Na konferenciji za novinare župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima te Damir Šohar, voditelj projekta u “InfoCumulusu”, tvrtki koja je bila zadužena za izradu strategije, predstavili su strategiju i pozvali građane da se do 17. lipnja uključe u javnu raspravu kako bi svi o njoj mogli iznijeti svoja stajališta i mišljenja prije nego što je prihvati Županijska skupština.

Strategija je pisana s namjerom poboljšanja kvalitete života građana u županiji i povećanja konkurentnosti gospodarstva pomoću informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) u skladu sa strategijama Dubrovačko-neretvanske županije, zakonima Republike Hrvatske, direktivama Europske unije i preporukama struke, rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.


Analiza stanja pokazala je da se stanovništvo u županiji koristi tehnologijom iznad hrvatskog prosjeka, a gospodarske aktivnosti ICT sektora prilično su ispod prosjeka Republike Hrvatske. Strategija predlaže mjere kojima bi se dostigli ciljevi postavljeni na razini Europske unije i Republike Hrvatske radi daljnjeg prihvaćanja tehnologije kad je riječ o stanovništvu te radi znatnijeg povećanja gospodarske aktivnosti ICT sektora.

Dva glavna projekta strategije su izgradnja infrastrukture za brzi širokopojasni pristup internetu na području cijele županije, koja bi se trebala provesti kroz nacionalni okvirni program, i osnivanje projektne organizacije koja bi se bavila razvojem javnih usluga pomoću informacijske i komunikacijske tehnologije u koju je poželjno povezati i sve jedinice lokalne samouprave kako bi koristi od razmjene znanja i iskustava i zajedničke nabave usluga i rješenja utemeljenih na ICT-u bile maksimalne.

Razvoj javnih usluga na regionalnoj i lokalnoj razini uz korištenje državnih potpora neće biti moguć bez organizacije koja će biti usmjerena prema razvoju javnih elektroničkih usluga. Osim sposobnosti tehničkog razvoja, ta organizacija mora biti spremna pripremati i provoditi projekte kojima bi se povećala kvaliteta života građana prema pravilima uobičajenim za projekte financirane iz fondova Europske unije, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Osim ta dva kapitalna projekta, strategija predlaže mjere za bolje uključivanje stanovništva u digitalno društvo, cjeloživotno učenje, povećanje gospodarskih aktivnosti u ICT sektoru, primarno kroz program inkubatora i poticanje poduzetništva, veće zapošljavanje, primjenu tehnologije u drugim gospodarskim granama, primarno turizmu, te mnoge druge mjere koje bi trebale potaknuti razvoj ICT industrije u županiji.

Strategija koja se sastoji od stotinjak stranica i bit će dostupna na internetskim stranicama županije, a javna rasprava trajat će do 17. lipnja 2014.

Tekst: Hina, www.slobodnadalmacija.hr
Foto: www.charterworld.com

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni