Politika

POČELA BERBA Ubrat ćemo manje mandarina, a otkupna cijena?

Suša je smanjila i urod mandarina u dolini Neretve gdje je krenula berba prvih, ranih sorti ovoga voća.

Iako je, kako se čulo na sastanku s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković u Opuzenu, teško procijeniti koliko manji bi mogao biti, Neven Mataga za HRT je rekao da bismo mogli ubrati oko 30.000 tona odnosno oko 20 posto manje.

Unatoč teškoj godini, kvaliteta im je vrlo dobra, zahvaljujući oborinama od sredine kolovoza, a otkupna cijena trenutno je 4,20 kuna za kilogram dok su očekivanja bila 5kn/kg.


I na jugu Hrvatske, kao i u svim dijelovima zemlje, proizvođači su imali (i imaju) iznimno tešku godinu. Osim vremenskih neprilika, pogodili su ih znatno uvećani troškovi svih poljoprivrednih inputa te goriva potrebnog za plasiranje robu na udaljene štandove, na što su upozorili ministricu.

Kako je istaknula na razgovoru kojem su nazočili i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnici Metkovića i Opuzena, Dalibor Milan i Ivan Mataga te članovi Povjerenstva za mandarine, na pomoć mogu računati kroz Vladin jesenski paket koji uključuje Mjeru 22 vrijednu 240 milijuna kuna i mjeru od 100 milijuna kuna pomoći poljoprivrednicima pogođenima sušom.

Navela je i da su proizvođači ostvarili posebnu potporu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom. Konkretno, za 765 proizvođača mandarina bila je ukupno vrijedna 6,2 milijuna kuna te pozvala na udruživanje “jer je to najbrži način da što je moguće veći broj proizvođača postane konkurentniji i otporniji na zajedničkom tržištu EU.”

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, od 2016. do 2021. godine, i količinski i vrijednosno godišnje se ostvaruje pozitivna vanjskotrgovinska bilanca za mandarinu, a samodostatnost za potrebe domaćeg tržišta prema posljednjim podacima iznosila je gotovo 93 posto.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni