Politika i gospodarstvo

Počela berba grožđa u vrgorsko-neretvanskom polju Jezero

Na području Pojezerja počela je berba dvadesetak sorti grožđa među kojima su poprilično zastupljene sorte plavka, pošip, vranac, chardonnaye, dubrovačka malvazija, merlott, kuč, ugni blanc i ostale.

Na tom području koje administrativno pripada gradovima Vrgorac i Ploče te općini Pojezerje, prema nekim izračunima zasađeno je približno 11 milijuna trsova vinove loze, od toga na dijelu koji pripada Vrgorcu oko 4,5 milijuna.

Vinogradari bi ove jeseni mogli ukupno ubrati oko 2150 vagona grožđa izvrsne kakvoće.


Sadržaj šećera kreće se od 18 do 22 posto, a kiseline su zbog vremenskih prilika nešto niže nego prošle godine.

Međutim, proizvođače grožđa godinama opterećuju isti ili slični problemi pa tako ni ove godine nisu sigurni po kojim će cijenama prodavati svoj proizvod.

Vinogradari će kao i prethodnih godina razvoziti grožđe do dalmatinskih veletržnica, a oni koji su stekli stalne kupce čak i do njihovih kuća u Dalmatinskoj zagori ili čak u Lici. Koliko će zaraditi i po kojim cijemama će prodavati grožđe ovisi o njihovim pregovaračkim sposobnostima i potrebama tržišta.

Muči ih i tradicionalni uvoz jeftinijeg makedonskog i crnogorskog grožđa u cijelu Hrvatsku pa i jeftinog vina.

Poznato je da pojezerski vinogradari ne mogu računati na predaju grožđa vinarijama jer ih nema, a ona u Vrgorcu je, kao i tvrtka Vrgorka u stečaju. Nitko zapravo i ne zna kuda će sa svojim grožđem iz Crnog vira Vrgorka u stečaju i kako će se razmrsiti stanje u njezinim vinogradima.

Tekst: Pero Jakić / Metković NEWS
Ilustracija: pixabay.com