Politika i gospodarstvo

U plusu čak 50 gradova – upisali više prvašića nego lani! Gdje smo mi?

Otkako se u hrvatskoj javnosti posljednjih nekoliko godina počeo ozbiljnije potencirati i osvješćivati problem negativnih demografskih trendova, početak školske godine postao je doba deprimirajuće i bolne inventure. Iz godine u godinu, što zbog prirodnog izumiranja, a što zbog pojačanog i sve masovnijeg iseljavanja iz Hrvatske, u prve razrede upisujemo na desetine manje razreda nego godinu ranije.

Službene statistike DZS-a kažu da smo u posljednjih deset godina ostali bez čak 2.521 razreda sa po 25 učenika. Nakon što je u prošloj školskoj godini zabilježeno 1.375 prvašića manje nego 2015./16., početak nastave u 2017./18. donio je nova prebrojavanja.

Službenih podataka još uvijek nema te se barata samo privremenim upisnim podacima iz lipnja temeljem kojih mediji navode da je ovogodišnja katastrofa još dramatičnija od prošlogodišnje, te da smo izgubili dodatnih 2.139 prvašića.


No, istraživanje gradonačelnik.hr-a, u kojem su podatke o broju upisanih prvašića ove i prošle školske godine dobili izravno od gradova, odnosno njihovih ureda za društvene djelatnosti i samih škola, govore da katastrofa ipak nije dosegla te razmjere. I dalje smo, naravno, u minusu i prevladavajućim negativnim trendovima, ali taj minus nije ipak ovako dramatično porastao kao što govore privremeni opći podaci. On je, pokazuju naše brojke dobivene izravno iz gradova, čak nešto manji nego prošle godine. U prve je razrede, naime, ovih dana krenulo 1.173 djece manje nego lani.

Od 128 gradova, njih 78 bilježi minus, dok ih je 50 u plusu. Najveće povećanje imaju Dubrovnik, u kojem je ove godine upisano 46 prvašića više nego lani i Vukovar sa 42 prvašića više te Kaštela, Samobor, Solin, Zabok i Koprivnica.

Gradovi u dolini Neretve ne mogu se pohvaliti super pozitivnim trendovima. Naime, u Pločama je upisan tek 1 prvašić više nego lani što je i odličan podatak ako se usporedimo sa Opuzenom ili Metkovićem. U Opuzenu je 13 prvašića manje, dok je u Metkoviću čak 20 djece manje u prvoškolskim klupama ove godine.

Gradonačelnik Ploča poduplao je porodiljnu naknadu za novorođenčad, Grad subvencionira školske udžbenike, Županija financira knjige za prve razrede osnovnoškolcima ali te mjere su samo kap u moru da bi se promijenila natalitetna krvna slika.