Politika i gospodarstvo

Ploče: U šest mjeseci za financiranje prijavljeno 18 projekata ukupne vrijednosti oko 20 milijuna kuna

Uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Ploče, gradonačelnik Mišo Krstičević je na svom službenom Facebook profilu objavio Izvješće o radu u prvih šest mjeseci. Naglašavajući važnost otvorenosti i transparentnosti rada gradske uprave, Krstičević je u izvješću pobrojao ključne aktivnosti od siječnja do kraja lipnja, te projekte koje je gradska uprava prijavila na natječaje za financiranje, a ukupno je prijavljeno 18 projekata vrijednih oko 20 milijuna kuna.

Od 18 prijavljenih projekata za sufinanciranje, za sada je odobreno njih osam ukupne vrijednosti oko 7,7 milijuna kuna. Najizdašniji je projekt zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih žena „ZAŽELI danas za bolje sutra“, kojim je Grad Ploče osigurao 4,1 milijun kuna i kojim će 20 žena u naredne dvije godine biti zaposlene kao gerontodomaćice i skrbiti za 80 starijih osoba i nemoćnih osoba na području Grada. Žene će proći i posebnu edukaciju, čime će im i nakon završetka projekta, biti povećane šanse i mogućnosti za kasnije zaposlenje.

Tu su još i projekti uređenja vidikovca Mali Milosavac, oslikavanje pješačkog mosta na rivi, Maraton lađa na Neretvi, Pločinsko ljeto, sanacija potpornih zidova u Šarić Strugi i Pločama, Održivo gospodarenje otpadom „Zeleni val“ te nabava spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada. Projekti su, kao što je rečeno, vrijedni 7,7 milijuna kuna, a ostvareno sufinanciranje je oko 5,7 milijuna kuna.


Ostali su projekti u postupku evaluacije, između kojih se ističe projekt „Dječji vrtić Ploče djeci i roditeljima“ s ciljem usklađivanja poslovnog i obiteljskog života, vrijednosti od oko 5,4 milijuna kuna, kojim bi se produžilo radno vrijeme vrtića do 21h, sve u svrhu olakšavanja života roditeljima s malom djecom.

Prijavljena je i izgradnja umjetne stijene za penjanje vrijedna 52 tisuće kuna te dva projekta s ciljem očuvanja kulturne baštine – INTESA (Interreg ADRION)“ i „ADMYLAKE (Interreg ADRION)“. Oba su projekta prijavljena za sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj projekta „INTESA“, vrijednog oko 1,5 milijuna kuna, je očuvati baštinu te potaknuti razvoj ekoturizma, a naglasak je stavljen na valorizaciju tradicionalnog broda trupe, dok je cilj projekta „ADMYLAKE“, vrijednog skoro 2 milijuna kuna, promovirati Baćinska jezera te educirati lokalno stanovništvo i turiste uz pomoć informacija koje će se dobiti primjenom senzora kakvoće zraka, pametnih klupa i pametnih zaslona.

Što se ostalih projekata tiče, dva su odbijena za sufinanciranje – Advent u Pločama i uređenje biciklističke staze na Baćinskim jezerima, čije bi uređenje iznosilo oko 214 tisuća kuna. Uz to, odbijena su tri projektna prijedloga. Odbijen je projekt modernizacije javne rasvjete na području Grada, sanacija klizišta u ulici Petra Svačića te financiranje izrade projektne dokumentacije za sanaciju i proširenje vrtića u Pločama.

Od niza aktivnosti, mjera i projekata provedenih u Pločama u prvih šest mjeseci, treba svakako istaknuti povećanje studentskih stipendija. Naime, još je u siječnju gradonačelnik Mišo Krstičević podignuo iznos stipendija za 40 posto pa su se tako stipendije s 500 kuna povisile na 700 kuna, dok je u veljači potpisan ugovor s direktorom Adriatic Tank Terminals d.o.o. što je rezultiralo još jednim povećanjem iznosa stipendija – sa 700 kuna na 950 kuna. Uz to, dogovoreno je da će ove akademske godine Adriatic Tank Terminals do.o.o. sudjelovati u stipendiranju studenata tako što će dodati 800 kuna na dvije gradske stipendije ostvarene temeljem socijalnog statusa te 800 kuna na tri stipendije ostvarene temeljem uspjeha. Izdvaja se i za učenike, budući da se udžbenici osnovnoškolcima sufinanciraju, a Grad Ploče se, još od prošle godine, može pohvaliti i s povećanjem naknade za novorođenčad. Naknade su tada udvostručene – povisile su se s 1.500 kuna na čak 3.000 kuna.

Uz niz komunalnih akcija, uređenja šetnica, staza, postavljanja novih klupa, u svibnju su počeli radovi na uređenju gradske plaže, kao i na gradnji reciklažnog dvorišta, projektu vrijednom oko 5 milijuna kuna.

(gradonačelnik.hr/J.L.)