Politika

Ploče Summer Wine Festival: Lučki gradić kao vinska meka?

U Pločama se čeka trajekt za Pelješac, vlak za Hercegovinu, autobus za Vrgorac, a ni u obližnju Komarnu se ne može doći bez susreta s Pločama. Dakle, možda u Pločama nema grand cru vinograda vrijednih svakodnevnih spominjanja u medijima, ali Ploče – to najbolje znaju sami Pločani, nisu samo Luka i usnule zgrade nikle u posljednjih 70 godina.

Ploče su i Umčani i Vina i Kobiljača i Imotski i Komarna i Pelješac. Ili, što bi neki rekli, zabodite šestar u Ploče i povucite kružnicu na 20 kilometara, imate mjesto koje se može pohvaliti zbilja respektabilnim vinima. U tom kontekstu slobodno se može reći da Ploče drhte od tektonskih poremećaja koje izazivaju ovdašnji vinari čineći taj kraj trenutno, možda, najvibrantnijim vinarskim područjem u Hrvatskoj. Ako niste upoznati s ovom činjenicom, vrijeme je da to promijenimo.

O tome su na taj način razmišljali djelatnici pločanske Turističke zajednice kad su u suradnji s Pločaninom s osječkom adresom, poznatim vinskim piscem Željkom Garmazom, odlučili svima pokazati da se na vinskoj karti Hrvatske imaju čime podičiti te svoj grad uvrstiti u adresar nezaobilaznih vinskih događaja koji se ne mogu i ne smiju zaobići. I tako nastaje Ploče Summer Wine Festival. Sama ideja je izazvala čuđenja i propitivanja – zašto festival vina? zašto lipanj? zašto Ploče? Naši odgovori su: jednostavni i s puno Zato:


Zato što ovaj predivan kraj ima što reći kad je u pitanju vinarstvo. Najbolji dokaz tome su 40 vinara/vinariaj koji će se predstaviti na ovom festivalu.

Tu je zlatarica dosegnula status ponajbolje dalmatinske bijele sorte, kao što joj za vrat puše fascinantni trnjak, autohtono vinsko čedo koje uspijeva samo u trokutu koji omeđuje Imotski, Vrgorac i Ljubuški. Chardonnay s ušća Neretve u more, iz vinograda podignutog na tlu isušenog jezera Modrič, među vinskih znalcima već godinama zauzima mjesto jednog od najboljih izdanaka te sorte u Hrvatskoj. A Komarna, donedavni krš, preko noći je postala jedno od najprestižnijih vinogorja u kojem su se fantastično udomaćili plavac mali, tribidrag i – pošip. I syrah! O dometima plavca malog na vrhunskim pelješkim položajima nema potrebe ni trošiti riječi.

Zato što je Ploče samo po sebi idealno prometno-geografsko-prirodno sjecište različitih pravaca neretvanskog kraja, južnodalmatinskih otoka, dalmatinskog zaleđa i Hercegovine.

Za razliku od velikih pučkih fešti, koje se u Pločama redovito održavaju na rivi pored crkve Kraljice neba i zemlje, vinska smotra će svoje domaćinstvo imati na terasi Doma kulture te će tako, i na simboličnoj razini, pokazati da je vino iz tog kraja uzvišeno i, možda, najbolja pozivnica za dolazak u Ploče i spuštanje u obližnje vinske podrume.

Zato što su ovaj grad i njegova okolica uslijed pošteđenosti turističke mašinerije, sačuvali svoju autentičnost koja se danas u nekim mjestima nastoji očuvati ili mukom vratiti barem u konturama.

Zato što Ploče ne želi više biti percipirano samo kao Lučki Grad ili Trajektno pristanište – odlučno je u tome da priča svoje autentične i održive turističke priče.

Ploče Summer Wine Festival je jedna od njih.  Ima ih još. Kao što je npr. pločanska ribarska koju se treba doživjeti i kao posjetitelj i kao kuhar i kao organizator manifestacija.  ummer Wine Festival poseban je i po tome što spaja enologiju & filmsku glazbu. Glazbenu kulisu pločanske vinske smotre stvarat će sjajni umjetnici zagrebačkog benda FilmMusicOrkestar.

Dakle, puno je vinskih razloga za dolazak. I onih koji se vežu na prirodne ljepote. Ali ne zaboravimo  i one najvažnije – ljudske – koji će ovu manifestaciju učiniti posebnom. Jer uvijek sve počinje i završava s ljudima i za ljude.

Autori: Željko Garmaz, Marinela Dropulić Ružić

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni