Politika i gospodarstvo

Ploče će do kraja 2015. dobiti novi ulaz i terminal

luka ploče by ploce.com.hr

Projekt Integracije, trgovine i transporta (ITT), bliži se završnoj fazi realizacije s čime je Lučka uprava Ploče na korak do ostvarenja jednog od najvećih poslovnih pothvata s kojim započinje ciklus intenzivnog razvoja najveće dalmatinske teretne luke.

Potvrdu o napretku projekta, Lučka uprava dobila je od Ministarstva financija i financijera iz Svjetske banke čije je izaslanstvo u sklopu nedavnog posjeta gradilištu ocijenilo kako radovi na infrastrukturi, obuhvaćeni projektom ITT, idu u dobrom smjeru nakon krizne faze, uvjetovane brojnim naslijeđenim problemima. Završetak poslova je izvjestan i na sigurnom putu, zaključili su pločanski gosti, jer su otklonjene mnoge prepreke.

Do kraja ove godine trebali bi se završiti radovi na dvije najznačajnije komponente projekta: terminalu za rasute terete i ulaznom kompleksu kojim će se osigurati kvalitetan pristup luci.


– Premda se ulaganje u sklopu ITT-a procjenjuje na oko milijardu kuna, to je zapravo tek početak investicijskog ciklusa u luci.

Na njega će se nadovezati privatni sektor sa svojim razvojnim projektima od kojih su neki već započeti, poput terminala za tekuće terete koji u cijelosti gradi tvrtka “Luka Ploče”, dok je dio njih u pripremnoj fazi.

Ulagači kucaju na vrata
Zanimanje tvrtki za ulaganje u luku Ploče sve je izraženije, pa su i razvojni planovi ambiciozniji – ističe dr. Deša Rathman, ravnateljica Lučke uprave.

U sklopu ITT projekta, od 2010. radi kontejnerski terminal, koji se, zajedno s terminalom za sipke terete, bazira na principu javno-privatnog partnerstva, gdje je Lučka uprava zadužena za izgradnju infrastrukture, a koncesionarska tvrtka “Luka Ploče” za prekrcajnu opremu.

– “Luka Ploče” je u fazi intenzivnih ulaganja u projekte koji će zasigurno generirati razvoj luke, povećanje njene konkurentnosti, a uvjereni smo da će sve to osigurati i nova zapošljavanja.

Značajna sredstva uložili smo u nabavku prekrcajne opreme i sistema kontejnerskog terminala, kao i novog terminala za rasute terete. Uvjereni smo u projekciju pločanske luke i našeg transportnog pravca kao vodećih na konkurentnom tržištu – naglašava kap. Ivan Pavlović, predsjednik Uprave “Luke Ploče”.

Spomenuto ulaganje od milijardu kuna predstavlja dosad najveću investiciju u Pločama, a trenutačno i u svim ostalim hrvatskim lukama, pri čemu se samo ove godine računa na preko 200 milijuna kuna.

Vrijednost projekta ključno je povezana s povećanjem konkurentnosti transportnog pravca Ploče-Budimpešta i paneuropskog prometnog koridora Vc koji prolazi Baranjom, Slavonijom i teritorijem susjedne Bosne i Hercegovine.

Tekst: Stanislav Soldo
www.slobodnadalmacija.hr