Politika i gospodarstvo

Pločani planiraju marinu u Baćini sa 450 vezova

Bude li razuma i dobre volje, Ploče bi uskoro mogle postati prava meka za nautički turizam u južnoj Dalmaciji. Naime, agilno gradsko poglavarstvo Ploča na čelu s gradonačelnikom Krešimirom Vejićem želi na području Ploča sagraditi marinu s 450 vezova. Naravno, za jedan takav veliki projekt Ploče moraju imati i investitora koji je spreman u taj projekt uložiti svoja sredstva.

– Zainteresiranih ima. Znam da je taj prostor sa zanimanjem gledao Frane Pašalić, vlasnik marine u Rogoznici, a znam da su interes pokazali i iz ACI-ja. No, nama u Pločama nije bitno tko će uložiti sredstva za izgradnju marine, pa tako ne isključujemo mogućnost da investicija bude i iz inozemstva. Mnogo je zaiteresiranih koji službeno ili neslužbeno, preko svojih kanala pitaju za ovu investiciju, kazuje Krešimir Vejić.

No, za izgradnju marine, Ploče moraju imati i podršku države, prvenstveno MORH-a koji u Pločama i okolici Ploča raspolaže sa još uvijek vojnom imovinom, koja je itekako interesantna da je se prenamjeni za civilne potrebe.


– Ploče su na taj način od nekadašnjeg Doma Hrvatske vojske uredile Dom kluture, a objekt u Šipku koji je također bio vojni preuredili smo sa investicijom od 1,5 milijuna kuna i u njemu su sada naša komunalna poduzeća. Za ostale vojne objekte koji se nalaze na našem području tražimo da se što prije stave u civilnu funkciju, a sve u interesu Pločana i države Hrvatske, kazuje Vejić.

U novoj, budućoj marini posao bi zasigurno našli mnogi od 700 nezaposlenih Pločana, a broj zaposlenih će zasigurno ovisiti o projektu koji će, u neko buduće vrijeme biti napravljen.

Prostorni plan

– Prostorni plan za marinu kazuje da će ta marina biti sagrađena u mjestu Baćini (ispod ceste – Tehnička radionica) i taj prostor je MORH već prepustio Ministarstvu državne imovine. To bi bila prva faza izgradnje marine, dok bi druga faza bila na dijelu koji još uvijek kontrolira MORH (prostor Sidrišta). Kada svi preduvjeti budu ostvareni, nadamo se da će Ministarstvo državne imovine u što kraćem roku izabrati najboljeg koncesionara za nautičku marinu – kazuje Vejić.

Za sada postoje dvije varijante za izgradnju marine.

– Jedna je varijanta da budu sagrađeni samo pontoni za privez jahti i brodica, dok je druga varijanta kudikamo veća. Po toj drugoj varijanti bi se otvarali restorani u sklopu marine, gradili manji hoteli i drugi razni turistički sadržaji. Zasigurno Ploče u turističkom smislu imaju itekako dobru perspektivu, ali za to ostvariti trebamo podršku države. Nedopustivo je da nakon toliko godina, što ta vojna imovina stoji neiskorištena ona još uvijek nije stavljena u funkciju.

Stavljanjem u funkciju te imovine smatram da bi umnogome zaustavili iseljavanje mladih u inozemstvo, protiv čega nismo cijepljeni ni mi u Pločama. Mišljenja sam da bi mladi ljudi ostajali u Hrvatskoj i Pločama, kada bi imali osiguran posao i egzistenciju, a to im na ovaj način možemo omogućiti – zaključio je Krešimir Vejić.

Gradonačelniku Vejiću podršku je i potporu u ostvarivanju ovog, ali i ostalih projekata na području Ploča dao general Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane, koji je nedavno i bio u Pločama na razgovoru s vodećim ljudima Grada.

Ivica Marković/slobodnadalmacija.hr
Foto: ploce.com.hr