Politika i gospodarstvo

Plenković posjetio vojarnu 116. brigade Hrvatske vojske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak poslijepodne je u Pločama posjetio vojarnu 116. brigade Hrvatske vojske, koja je otvorena u rujnu prošle godine i u njoj je smještena novoustrojena postrojba Hrvatske ratne mornarice – satnija mornaričkog desatnog pješaštva.

Premijer Plenković je u vojarni razgovarao s vojnicima i časnicima, a zatim su pripadnici te postrojbe izveli pokaznu vježbu “brzi konop” kojom su pokazali kako se iz zraka iz helikoptera uz pomoć konopa spuštaju na tlo, upadaju i obližnji objekt u kojem je, prema scenariju vježbe, osoba visoke sigurnosne vrijednosti, koju su uhitili i odveli je.

Prokomentirao je i neuspjelu nabavu borbenih aviona i slom posla s Izraelcima, ali nije izravno pričao o jučerašnjem izdanju ‘Večernjeg lista’ koji je objavio dokument za koji navode kako ruši tvrdnje da je Hrvatska ignorirala američka upozorenja te stoga i tvrdnje da je krivnja za propast posla s nabavkom aviona na hrvatskoj strani.


– Nažalost, što se tiče nastojanja da u ovom natječaju Hrvatska dobije višenamjenske borbene avione, da taj proces bude financijski održiv idućih 25 godina, ojača hrvatsko vojno zrakoplovstvo, na kraju nije došlo do odobrenja. Izrađujemo analizu o kojoj ćemo raspravljati u Saboru. Naši odnosi sa Sjedinjenim Državama, ostaju dobri isto tako i sa Izraelom. To je bilo tako kako je, moramo dalje, poručio je Plenković.

Na upit jednog novinara tko laže, Plenković je rekao:

– Ne znam na što se referirate, imali smo dobre namjere, objasnit ćemo u Saboru zašto se to nije dogodilo, poručio je.

Odgovorio je na upit novinarke je li istina da je američka strana favorizirala grčku ponudu.

– Tu ima jako puno informacija koje se puštaju u eter. Na kraju se dogodilo jedino što je relevantno, tu stavljamo točku i. Izvući ćemo pouke iz slučaja, rekao je premijer.

Jedna novinarka ga je podsjetila da je Plenković rekao da je u prosincu tvrdio da problema nema vezano za ugovor s Izraelom.

– U prosincu sam rekao ili ćemo kupiti zrakoplove koji su odabrani ili nećemo ništa, ponavljam da je odgovornost preuzeo Izrael, poručio je.

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako pokazana vježba demonstrira visoku sposobnost satnije mornaričko desatnog pješaštva. “Drago mi je da je premijer mogao vidjeti ovu vježbu”, rekao je ministar Krstičević.

Istaknuo je također kako je otvaranje te vojarne u Pločama od strateške važnosti za južne dijelove Hrvatske.

I ministar Krstičević je odgovarao na pitanja novinara vezano za nove dokumente i spornu nabavku aviona.

– Što se tiče ovog procesa vlada je učinila sve da nabavi višenamjenski borbeni avion. Stručna skupina je zaključila da je najsveobuhvatnija ponuda ona države Izrael. Imala je sve papire, uključujući i onaj da smiju nuditi avione. Donijeli smo odluku i nakon te odluke država Izrael je imala obvezu ishoditi konačni dokument. Došli su i rekli da Hrvatska ni u kojem slučaju ne može biti odgovorna, rekao je Krstićević pa dodao:

– Ključno je to da nije potpisan ugovor, nema financijske štete za proračun, Od početka do kraja smo dobivali jamstva. Idemo se strpiti, bit će saborska rasprava, pozivam sve da odgovorno sagledamo cijeli proces i u jednoj smirenoj raspravi činjenicama i argumentima hrvatskim građanima razjasnimo cijeli proces”, rekao je Krstičević.

Osvrnuo se i na nove dokumente objavljene ovih dana u medijima.

– Nema teže stvari nego nabaviti višenamjenski borbeni avion. Gledali smo kako su druge države napravile, stavit ćemo sve u saborsku raspravu. Jako je puno dokumenata, izazova, problema. Fokusiran na jačanje hrvatske vojske. Fokusiran sam na cijeli proces, rekao je.

U Pločama su bili i ministri Oleg Butković, Tomislav Čorić te zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Rafaneli i načelnik glavnog stožera oružanih snaga RH Mirko Šundov.