Politika

PLENKOVIĆ OTKRIO: U Vladi RH dvoje Pločana, Ćorić i Vučković novi/stari ministri

U ponedjeljak poslijepodne održana je zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Nakon sjednice se novinarima obratio premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, piše Jutarnji list.


Premijer je otkrio da će njegova druga Vlada imati 18 članova. Četiri su potpredsjednika Vlade, Tomo Medved (ministar branitelja), Davor Božinović (ministar unutarnjih poslova), Zdravko Marić (ministar financija) i Boris Milošević koji će biti potpredsjednik za društvena pitanja i ljudska prava.

Ostali članovi Vlade su: Marija Vučković (Ministarstvo poljoprivrede), Gordan Grlić Radman (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova), Oleg Butković (Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture), Vili Beroš (Ministarstvo zdravstva), Nina Obuljen Koržinek (Ministarstvo kulture i medija), Ivan Malenica (Ministarstvo pravosuđa i uprave), Darko Horvat (Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine), Tomislav Ćorić (Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja), Josip Aladrović (Ministarstvo rada, mirovinskog sustava i socijalne politike), Nikolina Brnjac (Ministarstvo turizma i sporta), Mario Banožić (Ministarstvo obrane), Radovan Fuchs (Ministarstvo znanosti i obrazovanja), Nataša Tramišak (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU).

– Dobili smo apsolutnu podršku na sastanku u stranci. Program Vlade se finalizira i uskoro će biti predstavljen. Išli smo na smanjivanje ministarstava, a četvero kolega iz prethodne Vlade prelaze u Sabor, rekao je Plenković.
Za Natašu Tramišak premijer kaže kako se radi o stručnjakinji koja je na EU fondovima dosad radila u Osječko-baranjskoj županiji, pa podsjeća da je Radovan Fuchs bio ministar znanosti, obrazovanja i sporta prije desetak godina.

Novinari su upitali kako to da je baš Marija Banožića imenovao ministrom obrane.
– Ovaj put moj je odabir pao na čovjeka mlađe generacije. Tim resorom se može baviti i netko tko nije sudjelovao u Domovinskom ratu zbog svojih godina. Imali smo sreću da su nam u prvoj Vladi sudjelovala dvojica generala pobjedničke hrvatske vojske. Sad, za ovaj ciklus, želimo da to bude netko drugi, poručio je Plenković.

Plenković je potvrdio da će u drugom mandatu krenuti u funkcionalno spajanje općina, ali dodaje da se radi o procesu koji će trajati.
– Smatramo da imamo previše lokalnih dužnosnika, rekao je premijer.
Što se zakona o obnovi Zagreba tiče, Plenković kaže da bi bilo bolje da se donese nakon dva čitanja.
– Naš pristup je temeljit, uključiv i srednjoročan. Očekujem da i zastupnici koji nisu dio većine daju svoj doprinos u donošeju zakona, izjavio je.

Plenković je izjavio da se iz Bruxellesa svakako vraća s milijardama eura, pitanje je samo s koliko. On se osobno, kako je rekao, nada da će Hrvatska dobiti 20+ milijardi eura.
– Ovo je trenutak kad Europska unija mora pokazati odgovornost, zrelost, značaj trenutka… Covid je promijenio svijet, izazvao krizu neviđenu od Drugog svjetskog rata i naš odgovor mora biti snažan, odlučan, poručio je Plenković dodajući da je dogovor o novome europskom proračunu i Planu oporavka na pomolu.

Plenković tvrdi i da nije vidio objašnjenje predsjednika Zorana Milanovića zašto ne dolazi na kostituirajuću sjednicu Sabora.
– Doista, nisam pročitao. Imao sam puno sastanaka. Na njemu je da objašnjava razloge zašto želi ili ne želi doći na konstituirajuću sjednicu. Je li to loša poruka? Neću to komentirati, rekao je Plenković, piše Jutarnji list.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni