Politika i gospodarstvo

Plenković: Kad je cijena benzina bila 8 kuna, nitko nije govorio o trošarinama

Andrej Plenković odgovarao je danas na pitanja novinara, javlja Index.

O cijeni goriva, oko 50-ak posto je tu različitih davanja državi, znači ima prostora za intervenciju. Hoće li država krenuti u smanjenje tog dijela koji ide njoj?

Prvo je pitanje cijene plina i struje. Mi smo kada je riječ o kućanstvima sigurni što se tiče cijena do početka proljeća. To je dobra poruka za naše sugrađane.

Što se tiče cijene nafte. Znate da ona varira na tržištu. Bilježimo rast cijene nafte pa to dovodi do porasta cijene benzina. U samoj strukturi imamo marže, PDV, ministri su dobili zadaću da prate situaciju, cijena se mijenja utorkom, sutra će biti sastanak GSV-a na tu temu razgovarat ćemo i s našim socijalnim partnerima. Vidjet ćemo hoće li biti potrebna intervencija. To je sve na tu temu za danas.


Ima li psihološke granice?

Nećemo se igrat s tim psihološkim granicama. Ne znam dokle te cijene mogu ići. Kad je cijena bila 7,8 kuna nitko nije pitao kako ćemo iz trošarina financirati ceste.

Javili su se prijevoznici, kažu da je vlada pasivna?

Živimo na slobodnom tržištu, kad su bile osam kuna cijene benzina nije nitko ništa govorio.

O HRT-u

Ne znam tko je imaginarni netko tko što kaže- Teško mi je govoriti o imaginarnim komentatoriam koji govore o cenzuri i autocenzuri na HRT-u a vezano uz HDZ.

O Zagrebu

Vidimo puno putanja, nedostatak upravljačkih kapaciteta. To se događa ekipi koja je bila najglasnija kad je bilo riječi o drugima, Sada se nalaze u izazovu, očito lutaju, rade greške. Zagreb je moj grad.