Politika i gospodarstvo

Petrov: Termoelektrana će služiti kao spalionica otpada

Bozo Petrov

Termoleketrana u Pločama o kojoj se posljednjih dana intenzivno govori izazvala je rat priopćenjima između Luke Ploče kao investitora i protivnika ovoga projekta, predvođenih aktualnom vlasti Metkovića.
– Prva mjerenja i studije o mogućnosti izgradnje termoelektrane u Pločama tek predstoje, a gradonačelnik Metkovića straši Neretvane netočnim podacima – reagirali su iz tvrtke “Luka Ploče Energija” na nedavne izjave Bože Petrova, koji je ustvrdio da će Neretvu i Neretvane trovati teški metali i kisele kiše, kao nusprodukti rada termoelektrane.

Za odluku su potrebne studije
– Česti su slučajevi da se protivnici izgradnje novih termoenergetskih objekata pozivaju na studije i dokumente, koji govore o učincima starih termoenergetskih objekata u kojima je korištena zastarjela tehnologija ili su granične vrijednosti koje se uzimaju za primjere bile daleko veće od onih dopuštenih današnjim propisima, priopćili su iz poduzeća “Luka Ploče Energija”.

Kako bi se procijenio mogući utjecaj termoelektrane ili nekog drugog industrijskog objekta, potreban je cijeli niz istražnih predradnji koje, tek kada se sve zasebno, kao i kumulativno razmotre, mogu dati odgovore o mogućim utjecajima. Budući da takva istraživanja na širem području Ploča još nisu napravljena, smatramo neprimjerenim i nestručnim iznošenje podataka o konkretnim učincima i posljedicama rada termoenergetskog objekta na području grada Ploča – pojašnjavaju u reakciji na izjavu gradonačelnika Metkovića Bože Petrova.


Bilo bio dobro da gospodin Petrov, kada već nudi službene dokumente, iste te dokumente kojima je procijenjen mogući utjecaj na zrak TE Ploče ponudi i nama. Da bi takav dokument bio vjerodostojan, morao bi sadržavati modeliranja širenja onečišćenja u zrak, koje je nastalo na temelju sadašnjeg stanja kvalitete zraka, koje se mora mjeriti minimalno godinu u okruženju Ploča (trenutačno takvi podaci ne postoje), konfiguracije terena oko Ploča, u dosta širokom radijusu, tehnologije koja se planira koristiti u budućoj TE, tehnike koja bi se koristila za smanjenje onečišćenja, analize ugljena koji će se koristiti, te niza meteoroloških parametara.

Zastrašivanje javnosti ovakvim paušalnim i površnim izjavama samo govori o nepoznavanju tematike ili skrivenom interesu.

Ni o plinu nema podataka
Studije iz kojih bi se mogli donositi konkretni zaključci nisu napravljene i u njihovu izradu tek treba ići. Gospodin Petrov jako dobro zna kako ide taj postupak jer ni Grad Metković nije javnosti podastro službene dokumente i podatke iako je donio odluku da uputi zahtjev za izmjenu Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije, a sve s ciljem gradnje termoelektrane na plin. Pritom nikakvi službeni podaci i mjerenja vezani uz TE na plin nisu izneseni.

Kod pritiska na druge načelnike i gradonačelnike od kojih traži da se već u ovoj fazi, bez relevantnih podataka koji govore o utjecaju na okoliš, jasno izjasne o projektu TE Ploče, ponovno se vide dvostruka mjerila. Naime, kod “svog” projekta, za koji se pohvalio da “već postoje investitori”, nije smatrao potrebnim konzultirati se niti tražiti mišljenje kolega iz okolnih mjesta i gradova, rezolutni su u “Luci Ploče”.

Međutim, ni gradonačelnik Metkovića Božo Petrov ne ostaje dužan. On poziva direktora “Luke Ploče” Ivana Pavlovića da javno iznese originalne podatke iz predstudije koju je izradio „Fichtner consulting“.

– Kada već tvrde da sam ja u krivu i da će zbog termoelektrane procvjetati dolina Neretve, zašto ne iznesu podatke iz predstudije, koji su poražavajući – kazao je Petrov, naglašavajući da u toj predstudiji, među ostalim, stoji da termoelektrana može služiti i kao spalionica otpada.

– Luka Ploče u ovom trenutku kao sipa pušta samo crnilo oko sebe bez ikakvih argumenata – zaključio je Božo Petrov.

Tekst: Stanislav Soldo, www.slobodnadalmacija.hr