Politika

Peđa Grbin: želimo pozvati ministarstvo zdravstva da napokon počne raditi svoj posao!

Danas je u Pločama održana press konferencija SDP-a na kojoj je sudjelovao predsjednik SDP-a Peđa Grbin i Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča i predsjednik SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije. Tema konferencije bila je zdravstvena zaštita na području cijele države, ali i samog grada, odnosno županije.


Danas ovdje u Pločama želimo govoriti o problemu koji tišti cijelu Hrvatsku ali ne na isti način, a to je pitanje dostupnosti zdravstvene zaštite. Postoje određeni dijelovi Hrvatske koji imaju poseban problem. Poznamo svi i o tome se u velike govori, o problemu dostupnosti zdravstvene zaštite na otocima, ali to postoji i ovdje u dolini Neretve, kao što postoji i u sjeverozapadnoj Istri i u brojnim drugim dijelovima Republike Hrvatske. Nažalost, u zadnje vrijeme sve više i u Zagrebu, gdje zbog potpune neorganiziranosti i nesposobnosti Ministarstva Zdravstva došlo do obnove bolnica u isto vrijeme. To rezultira time da pacijenti ne mogu dobiti zdravstvenu zaštitu na vrijeme – rekao je Peđa Grbin.

Ovo je problem sustava, sustava koji počiva prije svega na ministarstvu, a onda i na županijama koji bi se trebale brinuti o potrebama pacijenata, a isto tako i zdravstvenih radnika, liječnika, medicinskih sestara, medicinskih tehničara i svih drugih koji rade u sustavu zdravstvene zaštite. Oni ne samo da su potlačeni, već su zbog neorganiziranosti sustava dovedeni u situaciju da često moraju crnčiti po cijele dane, a onda kada se dogodi propust za koji je odgovoran prije svega ministar koji nije u stanju ustrojiti svoje ministarstvo onda oni bivaju prozvanima. Ovim putem odavde, iz Ploča gdje je taj problem posebno izražen, želimo pozvati ministarstvo da napokon počne raditi svoj posao. Prije dvije godine ministar Beroš je rekao da je reforma zdravstvene zaštite završila u ladici premijera Plenkovića, nakon toga je prije tri-četiri mjeseca stidljivo završila saborskoj raspravi – od tada ni traga ni glasa, a situacija u zdravstvu je sve gora i gora. Zato sada pozivamo ministra i Vladu ako ne žele otići onda nek svoj posao rade, a to znači da prijedlog reforme zdravstvene zaštite mora što prije ugledati svjetlo dana kako bi konačno znali na koji način ćemo građankama i građanima Republike Hrvatske osigurati ono što im je sve potrebnije. A to je adekvatna zdravstvena zaštita. Nacija smo koja stari, nacija smo u kojoj zdravstvena zaštita postaje sve veći problem, a na ovakav način kako Beroš i njegova ekipa, ili njihovi poltroni ovdje u županiji svoj posao ne rade – ne da ga rade loše, već ne rade, mi zdravstvo našim građanima osigurati ne možemo – dodao je predsjednik SDP-a.

Nakon njega izjavu za medije dao je i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević koji je rekao: Znamo da je zdravstvo sustav i da kao sustav mora funkcionirati, da svi oni problemi koji jesu sustavni se onda manifestiraju na lokalnim sredinama. Nažalost, moram to reći još jedan put, situacija radi koje sam posebno razoračaran i tužan je da je Ploče najbolji primjer nefunkcioniranja zdravstvenog sustava. Ako eliminiramo hitnu, u Pločama imamo 9 djelatnika zdravstvene zaštite, od kojih je 7 starije od 64 godine. Za vrlo kratak period više nećemo biti u mogućnosti pružati nikakvu zdravstvenu zaštitu na razini grada Ploča – to je jasan alarm.

Kad mi u Pločama koje su povezane ne možemo osigurati zdravstvenu zaštitu, kako će to onda tek otoci, mjesta u lici, Slatina i td.?

Ne znam koliko glasno o tim stvarima treba govoriti da bi se nešto pokrenulo. Očigledno je da ljudi koji su za to odgovorni nisu sposobni to mijenjati i mi se zbog takvih pojedinaca nalazimo u velikom problemu – zaključio je gradonačelnik Krstičević.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni