Politika i gospodarstvo

Ovaj put trava je bila previsoka

Samo su četiri datuma u Republici Hrvatskoj za koja gotovo svi znaju kad se i zašto obilježavaju: blagdani Božić 25. prosinca i Nova Godina 1. siječnja, spomendan Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga i blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja 5. kolovoza. Osim Uskrsa, Božića i Nove Godine, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja jedini je koji se uistinu i slavi. U čitavoj Hrvatskoj 5. kolovoza predstavnici političke uprave i branitelja polažu vijence i pale svijeće u spomen i slavu onima koji su životima platili uspostavu Republike Hrvatske i blagdana koji se u njoj obilježavaju.

Odijela i dirljivi govori znak su da naše političke elite shvaćaju da su Hrvati i svi domoljubi prihvatili ovaj dan kao dan kad se uistinu ima što slaviti. Prije odlaska na svečano polaganje vijenaca i svijeća na spomen obilježja prvaci političkih elita zasigurno ustanu malo ranije ne bi li se dotjerali za važnu prigodu. Izlazeći iz automobila na mjestu svečanosti bace još jedan pogled na staklo uvjeriti se da se nije pomaknula kravata i prstima poprave kosu na sljepoočnicama. Naravno, hvale je vrijedan trud da u tako svečanoj prilici prigodnim izgledom posvjedoče važnosti trenutka.

Dana 5. kolovoza 2014. godine groblje na Laništini nije učinilo takav napor. Mjesecima nepokošena trava na groblju u Pločama u rosno jutro Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana branitelja svjedoči, možda, kako je potreban i malen napor volje da se dan dva ranije, ako već nije uvršteno u program održavanja zelenih površina, naloži uređenje mjesta na kojem će se na tako svečan i općeprihvaćen dan slave najboljih hrvatskih kćeri i sinova odati počast onima koji radi nas više nisu s nama.


Komunalno održavanje, tvrtka u vlasništvu Grada Ploča, zadužena je za održavanje zelenih površina u Gradu Pločama. Svima je znano da je Grad, zbog gospodarske krize u financijskim problemima, ne može na vrijeme ispunjavati svoje obveze. Vidljivo je to i na zelenim površinama u Pločama, svima nam upada u oči da nam parkovi i cvjetnjaci nisu održavani onako pedantno i često kako smo na to navikli. Ipak, kad se odaje počast mrtvima na nekom od spomen obilježja, red je da se takvi problemi stave na stranu: mali napor neće dovesti do financijskog sloma a bit će znak građanima da su poštovani, i oni, i njihovi blagdani. Na kraju krajeva, ti građani su isto tako katastrofalno pogođeni gospodarskom krizom ali od svojih skromnih primanja odvajaju za javne potrebe. Ti građani imaju pravo da im se ukaže pažnja i barem groblje da se uredi uoči tako svečanog dana.

Pločanski branitelji ne žele se miješati u rad gradske uprave ni u rad gradskih tvrtki. Više puta u sličnim prigodama smo dobronamjerno i tiho upozoravali nadležne na slične probleme no, očito, bez vidnih rezultata. Ovaj put trava je bila previsoka. Branitelji su i ranije sudjelovali u uređivanju javnih površina: od uređivanja šetnice i gradske plaže, Milosavca i Ušća do uređenja okoliša dječjeg vrtića. Ukoliko gradske službe nisu sposobne osigurati sve uvjete za provedbu protokola dostojanstvenog obilježavanja blagdana, branitelji su spremni vlastitim snagama i sredstvima dati doprinos dostojanstvenom obilježavanju važnih datuma.

Udruga branitelja grada Ploča