Politika i gospodarstvo

Otrićani Pločanima: Ne dirajte našu zemlju!

Nedavno raspisani natječaj za zakup državne zemlje na području grada Ploča nije se ni započeo realizirati, a već izaziva prijepore između grada Ploča i općine Pojezerje. Naime, Državna agencija za poljoprivredno zemljište u popis parcela na natječaju uvrstila je i dvije koje teritorijalno pripadaju općini Pojezerje. Stoga je općina Pojezerje uputila utemeljeni prigovor kojim traži da se natječaj poništi.

– Agencija za poljoprivredno zemljište dana 28. listopada 2014. godine objavila je javni poziv za dodjelu zakupa za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Ploče u koji je uvršteno i poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske koje se nalazi na području Općine Pojezerje, stoji u prigovoru upućenom Agenciji.

– U tom natječaju kao proizvodno-tehnološke cjeline, od broja 183. do broja 194., uvrštene su i proizvodno-tehnološke cjeline koje se nalaze u k.o. Otrić-Seoci, Općina Pojezerje koje, sukladno odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu nikako ne mogu biti predmet objavljenog Javnog poziva, te smo uputili prigovor sa zahtjevom za poništenje Javnog poziva u dijelu, koji se odnosi na katastarsku općinu Otrić-Seoci, pojasnio je načelnik općine Pojezerje, Boro Dominiković, koji se nada žurnoj reakciji nadležnih službi da se raščisti kako su se otrićke parcele našle u pločanskom natječaju.


Riječ je o šezdeset hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, koje teritorijalno pripada općini Pojezerje i nikada nije bilo sporno, jer Ploče i Pojezerje nisu imali problema prilikom utvrđivanja granica jedinica lokalne uprave.

Za grad Ploče nema nikakvih nejasnoća. Došlo je do pomicanja granica nakon novih katastarskih izmjera. Naime, dio općine Pojezerje, točnije bivša k.o. Pasičina ušla je u obuhvat grada Ploča, pojasnio nam je privremeni pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Ploča, Izvor Škubonja, naglašavajući da se u velikom broju slučajeva administrativne granice jedinica lokalne uprave ne poklapaju s granicama katastarskih općina.

 

Tekst: Stanislav Soldo
Foto: Božidar Vukičević/CROPIX
www.slobodnadalmacija.hr