Politika

Otrićani: Ma kakva dozvola, potopi nas voda s autoceste!

Autocesta, Wikipedia

Otkako se izgradila autocesta Vrgorac-Ploče, stanovnici naselja Otrić-Seoci ne mogu normalno živjeti u svome mjestu. Zbog neriješene odvodnje oborinskih voda, sva voda za vrijeme velikih kiša slijeva se u naselje i polje, pa su često pod vodom dvorišta, okućnice i vinogradi. O ovom su problemu mještani više puta izvještavali nadležne, u prvom redu Hrvatske autoceste i ispostavu Hrvatskih voda u Vrgorcu, ali problem nikako nije mogu riješiti.


Uskraćena suglasnost
Nakon informacija da su pojedini dijelovi autoceste po Dalmaciji i Hrvatskoj pušteni u promet bez dozvole za uporabu, u Otrićima sumnjaju da je i dionica Vrgorac-Ploče također bez toga dokumenta. Istina, to ne ugrožava sigurnost prometa, ali oni traže da se sve uredi po zakonu, pa i odvodnja oborinskih voda kako njihova polja i dvorišta više ne bi plavila.

Radi se o vodi s dijela autoceste oko Tunela “Šubir” koja je svedena u jedan potok koji ne može progutati velike količine vode, koja se zatim razlijeva po selu. Tako za velikih kiša, kakvih smo bili svjedoci proteklih dana, seoskim ulicama se razlijevaju bujice, koje iza sebe ostavljaju i po pet kamiona nanosa zemlje i kamenja oko autoceste.

U HAC-u nam je rečeno da dionica autoceste Vrgorac-Ploče ima pravomoćnu uporabnu dozvolu, s čime se nisu složili ugroženi stanovnici Otrić-Seoca. Oni ističu da autocesta nikako ne može imati uporabnu dozvolu jer su upravo Hrvatske vode uskratile suglasnost na nju, dok se ne uredi odvodnja oborinske vode, kako ne bi ugrožavala naselje.

Da se nešto događa po ovom pitanju može se primijetiti na terenu gdje djelatnici HAC-a, po kazivanju mještana, provjeravaju moguće načine odvodnje oborinskih voda. Stoga zaključuju da autocesta nema uporabnu dozvolu.

Stanovnici najavljuju i sudske tužbe kako bi upozorili na probleme koji su ih zadesili.

– Čekamo malo veći pljusak pa da opet potonemo. Radnici nisu imali nikakve dozvole kada su radili tunel i autocestu. Bilo je tu i klizište terena za koje nikoga nije bilo briga – rekao nam je Ivan Petrušić, kojemu je propalo petnaest tisuća kalema loze zbog vode i poplave. Tko će to meni platiti, pita se Petrušić.

On kao i njegovi susjedi spremni su i na radikalne poteze:

– Kažu da će autocesta u privatno vlasništvo. Nije nas briga, razrezat ćemo žicu i blokirati promet, pa neka netko prođe.

Hrvatske vode bez odgovora
Do zaključenja teksta nismo dobili informacije iz Hrvatskih voda. Voditeljica ispostave u Vrgorcu Iva Kuzmanić je izjavila da nije nadležna za davanje izjava za medije te nas je uputila na Ured glasnogovornice u Zagrebu, koju smo među ostalim pitali jesu li Hrvatske vode dale suglasnost na uporabnu dozvolu za dionicu autoceste Vrgorac-Ploče, ali dogovor nismo dobili.

 

 

Tekst: Stanislav Soldo
www.slobodnadalmacija.hr
Foto: Wikipedia

 

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni