Politika i gospodarstvo

Otkrili smo zašto su bačene tone mandarina iako su jestive

Na svom Facebook profilu, Ana Musa, ekološka aktivistica te nezavisna vijećnica u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i u Gradu Pločama, objavila je fotografiju bačenih mandarina na odlagalištu u okolici Opuzena zbog čega se pojavio niz komentara nisu li se odbačene mandarine mogle podijeliti potrebitima, pogotovo kad znamo koliki broj građana kopa po kontejnerima za smeće u potrazi za hranom.

Miodrag Kiridžija, veliki proizvođač mandarina iz Opuzena za Index je otkrio zbog čega su mandarine završile na smetlištu.

“Ove su mandarine zaražene mediteranskom voćnom muhom i sad se treba napraviti fitosanitacija. Otkad su bačene treba proći maksimalno 24 sata da se one zakopaju kako se zaraza ne bi širila”, rekao nam je Kiridžija.

“Zaražene mandarine moraju se zakopati”
Objasnio je kako je fitosanitacija mjera koja se provodi s ciljem zaštite mandarina i prevencije širenja štetnika, a propisana je od strane Ministarstva poljoprivrede.


“Uredbom Ministarstva poljoprivrede o suzbijanju mediteranske voćne muhe zaražene mandarine moraju se zakopati. Svi koji se bave proizvodnjom mandarina nužni su baciti zaražene plodove. Ta je mjera nužna. “, rekao nam je Kiridžija.

Doznajemo i kako takve mandarine nisu opasne za jesti, te su iako, zaražene, ispravne za jelo.

Muha koja je noćna mora poljoprivrednika
Zaražen plod je, doznajemo od proizvođača mandarina, ispravan za jelo, no do dolaska na tržište nastupilo bi kvarenje tako da iako bi se takvi plodovi u teoriji mogli konzumirati, u praksi se to ne radi već se zaražene mandarine bacaju.

Inače, mediteranska voćna muha (Ceratitis capitata) raširena je u cijelom uzgojnom području agruma i karantenski je štetnik na A2 listi za Hrvatsku.

Svojim prisustvom mediteranska voćna muha oštećuje plod koji omekani, otpadne i gubi svaku tržišnu vrijednost.

“Od mehaničkih mjera izuzetno je važno sakupljanje i uništavanje zaraženih plodova, osobito na manjim površinama, a jedna od mjera uništavanja je njihovo zakopavanje”, kazali su nam voćari dodajući kako i najmanja zaraza plodova mediteranskom muhom može spriječiti njihov izvoz u druge države.

Zbog toga je tvrde, važno spriječiti daljnje širenje.

Cijelo jutro pokušavali smo stupiti u kontakt s Čistoćom Opuzen kako bi doznali više pojedinosti o slučaju, no nitko nam se nije javljao na telefon.

“Mandarine su zdravstveno ispravne, treba se olakšati doniranje”
A za komentar smo zamolili i predsjednika Uprave AgroFructus grupe koja se bavi proizvodnjom, otkupom i prodajom svježeg voća i povrća.

“Iz medija smo upoznati slučajem. Pretpostavljamo da se radi o legalnom odlagalištu ovlaštenoga koncesionara Grada Opuzena.
Zbrinjava se roba koja po zakonskoj regulativi ne smije ići na tržište. Riječ je o robi koja nije zdravstveno ispravna ili u češćem slučaju nije odgovarajućega kalibra, odnosno manja je od 45 mm. Ta je mandarina zdravstveno ispravna, ali ju moramo odbacivati jer su takvi propisi.
Sigurno da bi ju bilo najbolje donirati te apeliramo ovim putem na kreatore politika da olakšaju proceduru doniranja zdravstveno ispravne hrane kako ne bismo više gledali hranu na smetlištima, dok je toliko naših sugrađana nema dovoljno”, kazao je za Index Denis Matijević.

Tekst: Martina Pauček Šljivak
Foto: Duška Mušić / Ana Musa

www.index.hr