Politika

OTKAZI: HŽ Cargo zatvara radnu jedinicu u Pločama zbog ogromnih gubitaka

Uprava tvrtke HŽ Cargo, zbog drastičnog pada prometa i prihoda u prvih šest mjeseci ove godine, odlučila je zatvoriti svoju Organizacijsku jedinicu Ploče, službeno su objavili iz te kompanije, prenosi Jutarnji.


U priopćenju se navodi kako je u prvih šest mjeseci gubitak u njoj iznosio 2,49 milijuna kuna te nije bilo druge mogućnosti nego zatvoriti tu radnu jedinicu. U toj ispostavi radi 32 radnika. Ako se ukaže prilika, oni će biti preraspodijeljeni na poslove izvan Ploča za određena zanimanja, no većini će kao tehnološkom višku biti dani otkazi, uz nekoliko opcija zbrinjavanja.

To je prva državna kompanija koja zbog velikih financijskih gubitaka, prouzročenih i pandemijom koronavirusa, zatvorila neku radnu jedinicu i otpušta radnike.

Kao glavne razloge za zatvaranje ispostave navode drastičan pad prometa i neodrživo ovogodišnje povećanje gubitaka u poslovanju na Regionalnom području HŽ Cargo Jug, prouzročeno globalnom pandemijom koronavirusa te stečajem najznačajnijeg partnera Aluminij d.d. Mostar.

Navode da, prema pokazateljima rada u 2019. godini i prvih šest mjeseci 2020. godine, ispostava Ploče ostvaruje pad prihoda za više od 60%.

HŽ Cargo Jug u 2017. godini prevezao je 1,38 mil. tona tereta, a u 2018. godini tek 344.000 tona. U 2019. prevezao je samo 310.000 tona. U prvih šest mjeseci 2020. godine, HŽ Cargo Ploče prevozio je samo pet vlakova mjesečno, ili ukupno tek 29.,000 tona tereta.

U skladu s takvim prometom ukupni prihodi u OJ Ploče u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 1,63 mil. kuna, dok su troškovi bili 4,12 mil kn.

Istodobno, navodi se u priopćenju, potraživanja prema Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBIH), s kojima HŽ Cargo ima ugovore za prijevoz tereta iz BiH, iznose 4,84 mil. eura, a prema Aluminiju Mostar 2,06 mil. eura, što ukupno iznosi 51 mil. kn.

U upravi kompanije navode kako se u narednom razdoblju ne očekuju značajne promjene na tržištu te nema načina niti opravdanja za nastavak poslovanja u Pločama.

Stoga su 31. srpnja donijeli prijedlog odluke o zatvaranju organizacijske jedinice Regionalno područje HŽ Cargo-Jug, službeno mjesto Ploče, i uputili ga Glavnom radničkom vijeću na suglasnost..

S Glavnim radničkim vijećem usuglašeni su uvjeti i način zatvaranja ispostave te rješavanje radno-pravnog statusa radnika, navodi se u priopćenju. Onim radnicima koji će biti proglašeni tehnološkim viškom bit će ponuđene tri opcije zbrinjavanja.

Radnici koji pristanu na raspoređivanje u Željeznički fond bit će oslobođeni obveze dolaska na rad te će potpisati aneks ugovora o radu.

Druga opcija je prestanak radnog odnosa, uz već definiranu otpremninu. Onima koji ne pristanu na te opcije, radni odnos prestat će nakon isteka otkaznog roka. Osim zatvaranja te ispostave, Uprava društva donijela je odluku o smanjenju plaća od 12 do 16% do kraja godine na razini cijele kompanije.

HŽ Cargo ukupno zapošljava 1.357 radnika i duže vrijeme ima loše poslovne rezultate. Upravo zbog toga, ministar prometa Oleg Butković u svibnju je smijenio predsjednika Uprave Gordana Žurgu i na njegovo je mjesto imenovan Dragan Marčinko.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni