Politika

OSTALO VIŠKA: Ravnatelj bolnice u Dubrovniku cijepio roditelje, punca i punicu iz Posušja…

Ravnatelj dubrovačke bolnice i HDZ-ov vijećnik u Gradskom vijeću Dubrovnika Marijo Bekić cijepljenje preko reda omogućio je puncu i punici iz Posušja, svojim roditeljima, određenim svećenicima i djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova. Dozu je primila i njegova supruga, ali ona je zdravstvena djelatnica, prenosi Index.hr


Neslužbeni, ali pouzdani izvori tvrde da je dio obitelji cijepio 5. veljače u jutarnjim satima. Kažu i da je Bekić na listu za primanje doza više puta zapisao svoje ime upravo s namjerom da prekrije ovu akciju. Tog jutra 5. veljače, njegovi punac i punica došli su iz Posušja, cijepili se u dubrovačkoj bolnici te otišli nazad u Posušje u popodnevnim satima, tvrdio je naš izvor.

Kako bi provjerili podatke, Index se obratio upravi Opće bolnice Dubrovnik.

Najprije su zatražili samo potvrdu ili demanti informacije da su ondje cijepljeni ravnateljevi punac i punica, bez da su naveli njihova imena. Htjeli su znati na temelju čega su ostvarili pravo da se cijepe i jesu li u ugroženoj skupini.

Umjesto da jednostavno napišu “jesu” ili “nisu”, nakon višednevnog čekanja, desetak neuzvraćenih poziva i poruka upućenih ravnatelju Bekiću, stigao je odgovor u kojem se pozivaju na zaštitu osobnih podataka. Ne znamo na čije se podatke referiraju jer, kako smo rekli, imena nismo naveli, piše Index.

“Nastavno na vaš upit napominjemo kako smo kao ustanova sukladno pozitivnim zakonskim propisima uz ostalo dužni štititi privatnost pacijenata, te sukladno članku 32. Zakona o podacima i informacijama u zdravstvu čuvati povjerljivost podataka iz zdravstvene dokumentacije pacijenata, sukladno posebnim propisima koji uređuju zaštitu osobnih podataka i tajnost podataka, a isto je i obveza i svih drugih osoba koje podatke iz zdravstvene dokumentacije saznaju u obavljanju dužnosti u CEZIH-u I NAJS-u te u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske”, poručio je Bekić u ime bolnice.

Bolnice, koja je ne tako davno četiri dana držala leš čovjeka bez da su se sjetili informirati njegovu obitelj da je preminuo. Tada se već očekivalo da će ministar zdravstva Vili Beroš smijeniti Bekića.

Kao što možete zaključiti, to se nije dogodilo. Ali Ministarstvo zdravstva od kojeg je Index također zatražio odgovore dostavilo je Bekićevo očitovanje.

Bekić: Cijepljeni su moji roditelji te punac i punica

U njemu piše:

“Osim zaposlenika bolnice cijepljeno je i 36 pacijenata OB Dubrovnik na hemodijalizi te još 65 vanjskih osoba, među kojima su djelatnici MUP-a, stariji svećenici s komorbiditetima, te kronični bolesnici koji su inače pacijenti Opće bolnice Dubrovnik.

Cijepljena je moja supruga, koja je zdravstveni djelatnik Doma zdravlja (stomatolog), moji roditelji, te punac i punica koji spadaju u ugrožene skupine, obzirom na godine života i komorbiditete”, navodi Bekić u odgovoru koji je nakon nekoliko dana zvanja dostavio Ministarstvu.

“Kao što je poznato, naime i supruga i ja smo kao zdravstveni djelatnici izloženi riziku od oboljenja bolesti COVID-19, a ja sam od početka epidemije praktički 24 sata u bolnici, obavljam poslove ravnatelja, koordinatora za COVID-19, te dežuram kao dežurni kirurg traumatolog, kao i po potrebi na tzv. covid odjelu”, piše Bekić.

“Moji roditelji i punac i punica čuvaju moje četvero djece”

Iduće rečenice posebno su zanimljive:

“Inače, i moji roditelji i punac i punica čuvaju mojih četvero djece, od kojih je dvoje preboljelo COVID-19, a preostalo dvoje su povremeno u samoizolaciji”, javlja ravnatelj bolnice Ministarstvu.

Poručuje kako ni za koga nisu osiguravane posebne doze cjepiva, osim za predbilježene djelatnike OB-a Dubrovnik.

“Naime, sve ostale osobe cijepljene su isključivo ostatkom cjepiva, a koje se pojavljuje rastvaranjem bočica cjepiva. S obzirom na to da u tom trenutku nije bio reguliran postupak s ostatkom cjepiva, imao sam pritiske javnosti za cijepljenjem.

S obzirom na to da primarna zdravstvena zaštita nije započela procjepljivanje na ovom području, u najboljoj mogućoj namjeri iskoristio sam navedeni ostatak za osobe kod kojih je postajala indikacija za cijepljenje, a od kojih mi je većina nepoznata”, dodao je Bekić.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni