Politika i gospodarstvo

Osnovano povjerenstvo za mandarine

Župan Nikola Dobroslavić imenovao je Povjerenstvo za mandarine kako bi se prepreke u proizvodnji, plasmanu i promociji mandarina što brže i kvalitetnije otklonile. Povjerenstvo čine tri predstavnika proizvođača (Alenko Šešelj, Niko Kapović i Ozren Sršen), dva predstavnika otkupnih centara (Dragan Crnomarković i Katarina Taslak), predstavnik jedinica lokalne samouprave (Robert Doko), predstavnik Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo (Luka Popović), predsjednica Povjerenstva i zamjenica župana Žaklina Marević i ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić.

Na prvom radnom sastanku istaknuto je nekoliko važnih tema na kojima će Povjerenstvo raditi, između ostalog poticanje pojednostavljenja procedure ishodovanja radnih dozvola za strane državljane, dobivanja zaštićene oznake izvornosti, kao i zadovoljavanja uvjeta za europsku oznaku izvornosti, unapređenja proizvodnje, izlaska na nova tržišta itd.. Također, Povjerenstvo će obavještavati proizvođače o aktualnim mjerama Ministarstva poljoprivrede: Sudjelovanje u Školskoj shemi – besplatni obroci mlijeka i mliječnih proizvoda te voća i povrća hrvatskim školarcima te Poziv za prijavu izlagača na Sajam zimnice i autohtonih proizvoda.

Podsjetimo, župan Dobroslavić, sa zamjenicom Žaklinom Marević, ravnateljicom Regionalne agencije DUNEA Melanijom Milić i v.d. pročelnika UO za gospodarstvo i more Ivom Klaićem održao je 23. kolovoza u Opuzenu sastanak na temu plasmana uroda mandarina na tržište s uzgajivačima mandarina, predstavnicima otkupnih centara, državnom tajnicom u Ministarstvu poljoprivrede Marijom Vučković, načelnicima i gradonačelnicima s područja doline Neretve te predstavnicima drugih relevantnih institucija, kada je zaključeno kako je potrebno formirati radnu skupinu za pitanje mandarina.


Proizvođači su tom prilikom istaknuli kako je mandarina ‘jedina isplativa kultura koja ne može, poput primjerice lubenice, biti ugrožena raznim uvoznim proizvodima iz Tunisa, Italije itd.’ te kako se ove godine očekuje urod do 50 tisuća tona mandarina od čega je 80 posto namijenjeno izvozu.

Svrha Povjerenstva stoga će biti osigurati koordinaciju svih dionika u procesima upravljanja mandarinom s ciljem što boljeg plasmana proizvoda i osiguranja kvalitete proizvoda. Novi sastanak dogovoren je krajem ovog tjedna.

metkovic-news.com