Politika

Josipović: Odluka o termoelektrani u Pločama treba biti u suglasnosti s lokalnom zajednicom

PRIVATNA INVESTICIJA : Prvo plinarsko društvo d.o.o. ulaže 40 milijuna eura

Početak radova na izgradnji prvog regionalnog terminala za ukapljeni naftni plin (UNP) u Luci Ploče u ponedjeljak je svečano označio hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Riječ je o privatnoj investiciji vukovarske tvrtke Prvo plinarsko društvo d.o.o. koje u prvoj fazi investira 25 milijuna eura. U konačnici, ukupna investicija bit će 60 milijun eura, od čega će 40 milijuna uložiti PPD, a 20 milijuna Luka Ploče.

– Riječ je o investiciji velike vrijednosti i velike važnosti jer potvrđuje novu poziciju Hrvatske na energetskoj mapi Europe. Ovo je prvo skladište ove vrste u regiji koje će biti dostupno morskim putem što će omogućiti dijelovima EU i jugoistoka Europe novi pristup energentu iz svih svjetskih dobavnih izvora. Postat ćemo važna karika u energetskom sustavu opskrbe – istaknuo je Josipović i dodao kako ova investicija nosi i važnu poruku da u Hrvatskoj postoji zdrav poduzetnički duh i privatni investitor koji je spreman uložiti, ubirati profit, ali i dati novi razvojni zamah regiji.


– To ne bi bilo moguće bez kvalitativnog regulativnog okvira i kvalitetne investicijske klime – naglasio je Josipović. Ova će investicija, dodao je, potvrditi važnost našeg geoprometnog položaja.

– Na pravom smo putu postati energetska vrata Europe. To znači da su razgovori koje smo vodili u Washingtonu s predsjednikom Obamom i u Dubrovniku s kancelarkom Merkel nisu bili uzaludni. Slika Hrvatske kao energetskog čvorišta počinje se ostvarivati – poručio je Josipović.
– Prvo plinarsko društvo trenutno radi 80 posto uvoza plina u RH i želimo investirati i razvijati gospodarstvo. Odlučili smo ući u vlasničku strukturu Luke Ploče zbog investicije UNP terminala koji će omogućiti morski pristup cijeloj regiji prekomorskim izvorima UNP-a iz svih svjetskih destinacija – poručio je Pavao Vujnovac, predsjednik uprave Prvog plinarskog društva koje je u studenom postalo najveći pojedinačni vlasnik Luke Ploče sa 24,95 posto dionica. U vlasništvo su ušli, naglašava, potaknuti pod koncesijskim ugovorom u trajanju do 2055. godine.Terminal će biti izgrađen u roku od 18 do 24 mjeseci.
– Ovo je prva privatna investicija u infrastrukturu neke hrvatske luke. Uz privatnu investiciju i ulaganja Luke, država ne ulaže ništa. Osim terminala za plin, izgradit ćemo i naftni terminal – rekao je Ivan Pavlović, direktor Luke Ploče.

Ivo Josipović prokomentirao je izgradnju termoelektrane i napomenuo kako termoelektrana u ovom kraju nije dobra.

– Ovo je kraj koji je orijentiran na more, ekologiju i poljoprivredu. Građani su odlučili izabrati zeleni smjer i volio bih da se poštuje volja građana i da se nikakve odluke ne donose bez suglasnosti lokalne zajednice – kazao je Josipović.

Na svečanost nije došao gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić niti dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

 

vecernji.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni