Politika i gospodarstvo

Orešković: Francuzi bi gradili Pelješki most

Lani smo povećali hrvatski izvoz u Francusku za skoro 18 posto. Francuska tvrtka danas gradi zračnu luku u Zagrebu, putnički terminal u luci Gružu u Dubrovniku, francuske tvrtke zainteresirane su za izgradnju naših pruga i za Pelješki most, rekao je premijer Orešković za HTV. Za Pelješki most je zainteresirana francuska tvrtka Bouygues, koja gradi zagrebačku zračnu luku. Gradnja Pelješkog mosta trebala bi početi u trećem kvartalu ove godine. Za taj posao bit će raspisan javni natječaj na kojem će pobjediti tvrtka koja bude imala najbolju ponudu, naglasio je.

Orešković je kazao i da postoji obostran interes za investicije, a kao konkretan primjer spomenuo je mogućnost da tvrtka HS produkt proda Francuskoj 90.000 pušaka za vojsku i policiju. To je investicija od 300 milijuna eura, a to pokazuje da Hrvatska može konkurirati na globalnoj razini, istaknuo je.

Orešković se sastao i s glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju (OECD) Angelom Gurriom. Na upit hoće li se RH kandidirati za članstvo u OECD-u, rekao je da bi to za Hrvatsku bilo sjajno te istaknuo pozitivne gospodarske pokazatelje, poput rasta BDP-a u prvom tromjesječju većeg od 2%, smanjenja deficita više nego što je planirano i investicija koje se najavljuju.


Premijer Orešković će sutra, drugog dana radnog posjeta Parizu, sudjelovati na sastanku Vijeća poduzetnika Francuska-Hrvatska pri Međunarodnom predstavništvu Francuske udruge poslodavaca i razgovarati s glavnim tajnikom udruge Pierrom Gattazom.

Tekst: www.dubrovacki.hr via www.hrt.hr
Ilustracija: www.slobodnadalmacija.hr/ EPH arhiva