Politika i gospodarstvo

Orepić otvorio zgradu postaje pogranične policije u Metkoviću

Tehnički ministar MUP-a, Vlaho Orepić otvorio je uređenu zgradu postaje pogranične policije. Riječ je o investiciji vrijednoj oko 8,6 milijuna kuna u sklopu koje je kompletno adaptirana zgrada u Splitskoj ulici, uređene su 24 radne prostorije, četiri desetokrevetne sobe za privremeni smještaj stranaca, apartmani za policajce, garderobe, sanitarni čvorovi, trim kabinet te ostali prateći sadržaji.

Novac je osiguran iz EU fonda za uređenje schengenske granice.

– Hrvatska je iskazala ambiciju da bude dio schengenskog prostora. I otvaranje ove zgrade postaje pogranične policije u Metkoviću je korak bliže tom cilju. Napomenuo bih da je uloženo preko osam milijuna kuna iz schengenskog instrumenta odnosno fonda koji služi da se u prostoru stvore materijalni uvjeti za poštivanje schengenskih pravila koji podrazumijevaju zaštitu državne granice, kazao je ovom prilikom ministar Orepić naglašavajući da je Hrvatska čvrsto stoji na svom europskom putu.


Postaja pogranične policije u Metkoviću najveća je u Republici Hrvatskoj. Zapošljava 309 pograničnih policajaca koji nadziru oko 45 kilometara državne granice sa susjednom Bosnom i Hercegovinom te obavljaju poslove na devet graničnih prijelaza.

Novi GP za međunarodni putnički promet Doljani upravo se gradi, na teritoriju RH u ulici Stjepana Radića. Po riječima načelnika uprave za granicu MUP-a, Zlatka Sokolara radovi bi trebali biti dovršeni u prosincu. On je također naglasio da je Republika Hrvatska iskoristila sve mogućnost iz schengenskog fonda kako bi se uspostavio moderan sustav nadzora državne granice.

Tako je postaja pogranične policije u Metkoviću zahvaljujući tim novcima adaptirana u najsuvremeniju i najopremljeniju u Republici Hrvatskoj.

– Godišnje preko naših graničnih prijelaza pređe oko jedanaest milijuna putnika pa možete samo zamisliti koliki je to obim posla u okviru granične kontrole, rekao je načelnik Postaje pogranične policije Metković, Zoran Pulić naglasivši da većinu kadra čine mladi policajci i policajke.

Novouređenu zgradu postaje PGP-a Metković blagoslovio je vojni biskup mons. Jure Bogdan.

Osim uređenja zgrade u Splitskoj ulici sredstvima iz EU schengenskog fonda financirana je i sustav nadzora državne granice u ulici Marka Marulića koja je čitavom svojom dužinom prijelazno mjesto za pogranični promet u iznosu od 2,6 milijuna kuna.

Tekst: Stavislav Soldo / www.slobodnadalmacija.hr
Foto: Denis Jerković / Hanza Media via www.slobodnadalmacija.hr