Politika

OGROMAN PAD Od danas nove cijene goriva

Hrvatska će predahnuti, barem po pitanju cijena naftnih derivata koje su protekla dva tjedna bila na povijesno rekordnim visinama. Od danas litra Eurosupera koštat će 11,84 kune, a zadnjih tjedan dana plaćali smo je 13,00 kuna.

Najviše je pala cijena dizela koja sada stoji 12,03 kune što je pad od 1,88 kuna u odnosu na dosadašnju cijenu. Litra plavog dizela bila je 9,54 kune, a od danas košta 8,14 kuna po litri.

– Razlog ovakvog pada cijena je isključivo stanje u Ukrajini. Iako se ondje i dalje vodi krvavi rat i teška je situacija za ljude osobito zbog velikih ljudskih žrtava, procjenjuje se da slabi vojna aktivnost. S druge strane samo spominjanje mogućih pregovora lidera tih zemalja s dobrim osnovama i realnim zahtjevima rađa se nada u smirivanje stanja. Za tržište naftnih derivata znači i manje mešetarenja na burzama. Potrošači to odmah osjete na svojim novčanicima – rekao je za 24 sata energetski konzultant i bivši ministar gospodarstva Davor Štern.


Dodaje kako je na Crnome moru situacija još neizvjesna zbog borbi koje se vode no ističe da će početak pregovora dovesti i ondje do smirivanja situacije.

– Cijene nafte su stabilno niske no bojim se robne burze koje trguju s derivatima pa je nemoguće predvidjeti kakva će situacija i cijena biti za tjedan dana. Važan iskorak radi Njemačka regulatorna agencija koja želi fiksirati cijene u rafinerijama i spriječiti kartelno dogovaranje cijena – rekao je Štern.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni