Politika i gospodarstvo

ODZVONILO MULJANJU: Među vlasnicima POS-ovih stanova zavladala panika

Nikakva novost nije da dobar dio ljudi koji su kupili državnim novcem subvencionirane POS-ove stanove, između ostalog i zato što službeno nisu imali nijednu nekretninu, zapravo i nisu bili klasični podstanari.

Puno njih danas te svoje tobože prve stambene kvadrate iznajmljuje drugima, što je, smatraju “pravi podstanari”, teško ruganje s državom i ljudima koji nisu imali šansu birati stan koji su željeli jer su se nalazili pri kraju velikih lista prvenstva za kupnju stana POS-ovih stanova.

Međutim, čini se da je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama konačno odlučila stati na kraj ovakvoj praksi.


Ovoga puta nisu se zaustavili samo na mlakim upozorenjima, nego su zaprijetili svima onima koji iznajmljuju POS-ove stanove da će im kredit proglasiti dospjelim u cijelosti, pristupiti prisilnoj naplati te o tome obavijestiti banku.

U tome slučaju kupac će biti dužan APN-u podmiriti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i tržišne vrijednosti stana u vrijeme sklapanja ugovora!

Ovu obavijest APN je objavio na svojim mrežnim stranicama i već je zavladala prava panika među onima koji su POS-ove stanove pretvorili u turističke apartmane.

Još je više onih koji dugoročno iznajmljuju te kvadrate, no čini se da će to morati prestati raditi ukoliko žele izbjeći sankcije.

Evo što točno stoji u APN-ovoj obavijesti u kojoj sve suvlasnike POS-ovih stanova upozorava na dužnost pridržavanja odredaba zakona o društveno poticanoj stanogradnji.

Podsjećaju kako je još 18. srpnja 2019. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, temeljem kojeg je određeno kako “stan kupljen prema odredbama toga zakona, bez obzira na način plaćanja, kupac ne može otuđiti niti davati u najam u roku od deset godina od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji”.

Prijelaznim i završnim odredbama Zakona određeno je da se zabrana otuđenja i davanja u najam primjenjuje i na ugovore o kupoprodaji stanova koji su sklopljeni prije stupanja na snagu predmetnog Zakona, a za koje od dana njihova sklapanja nije istekao rok od deset godina.

– Iz navedenog slijedi da se zabrana raspolaganja nekretninom odnosi na sve ugovore o kupoprodaji sklopljene poslije 18. srpnja 2009. godine. S tim u vezi, APN Vas ovim putem izvješćuje kako aktivno poduzima sve radnje radi pravilnog i na citiranom Zakonu utemeljenog upisa zabilježbe zabrane otuđenja ili davanja u najam nekretnina na koja se predmetni Zakon odnosi.

Slijedom navedenog, skrećemo Vam pozornost da dugoročni najam, kao i obavljanje turističke djelatnosti (dnevni najam, oglašavanje putem internetskih platformi), bez obzira na činjenicu uredno izdanog rješenja o kategorizaciji, predstavlja grubo kršenje kogentnih odredbi Zakona.

U tom smislu, APN će, utvrdi li da se stan koristi suprotno odredbama Zakona, odnosno da je sklopljen pravni posao radi otuđenja nekretnine, odnosno davanja u najam iste (a što podrazumijeva i aktivno obavljanje turističke djelatnosti), kredit proglasiti dospjelim u cijelosti, pristupiti prisilnoj naplati te o tome obavijestiti banku.

U tome slučaju, kupac će biti dužan APN-u podmiriti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i tržišne vrijednosti stana u vrijeme sklapanja ugovora. Posebno naglašavamo kako će, utvrđivanjem nastupa navedenih okolnosti, APN poduzeti pravne radnje radi proglašenja pravnog posla kojim se nekretnina otuđuje ili daje u najam, ništetnim – tvrde u ovoj državnoj agenciji.

– Konačno da im je netko došao kraju! Promijenila sam četiri podstanarska stana ove godine, stanodavci nas izbacuju na ulicu kao pse početkom sezone, a od projekta POS najam za podstanare nema ništa… Kako će i biti mjesta za nas kad su POS-ove stanove na Kili zauzeli oni kojima ne trebaju i sad ih iznajmljuju!

Govori nam tako Splićanka s dugogodišnjim podstanarskim stažom, koju je oduševila vijest da će se početi sankcionirati one koji su grubo prekršili smisao državnim novcem subvencioniranih stanova. To joj je, kaže, satisfakcija, ali i slabašna nada da će i ona doći do POS-ovih kvadrata.

– Osobno ću APN-u prijaviti svaki oglas koji vidim, a da se oglašava POS-ov stan! A ne poduzmu li nakon toga ništa, prijavit ću i APN – kategorična je naša sugovornica.

Slobodna Dalmacija

Tag