Politika

ODZVONILO MULJANJU JADROPLOVA: Morat će isplatiti pomorce

Visoki trgovački sud osporio je dugogodišnju praksu “Jadroplova” da se prigodom sklapanja ugovora s pomorcima pojavljuje kao agent svojih off-shore kompanija, na koje je prebacio svih šest brodova iz flote.

Spor je uz pomoć Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) pokrenulo devet članova, i to za potraživanja koja datiraju iz razdoblja od 2014. do 2016. godine i tiču se neisplate u prvom redu bonusa za lojalnost tvrtki. Ona su zajedno “teška” oko 40 tisuća dolara, a u konkretnom slučaju pomorca koji je prvi izvojevao drugostupanjsku pobjedu (puni podaci poznati redakciji) radilo se o svega 665,17 američkih dolara, piše Slobodna Dalmacija.

Posredovanje

– Iz podataka u spisu ne može se utvrditi da je tuženik (“Jadroplov”, op. Z.Š.) imao dopusnicu za posredovanje pri zapošljavanju pomoraca da bi kao posrednik bio ovlašten potpisati ugovor o radu s pomorcem u ime i za račun poslodavca kako je to propisano odredbom Pravilnika o zapošljavanju pomoraca – pojasnila je u presudi sutkinja VTS-a Lenka Ćorić, zaključujući da je Trgovački sud u Splitu pogrešno primijenio materijalno pravo i bitno povrijedio odredbe parničnog postupka.


Podsjetimo, splitski sud i njegova sutkinja Ana Misir Šarić nisu vidjeli ništa sporno u praksi da se “Jadroplov” pojavljivao u ulozi agenta za off-shore tvrtke koje je osnovao, na njih prenio svih šest broda i de facto ih kontrolirao. Za njih je bilo dovoljno to što je u spornim ugovorima uz “Jadroplov” stajalo da je posrednik pri zapošljavanju, ali nisu dublje ulazili u međusobne odnose jedine domaće brodarske kompanije u državnom vlasništvu i tvrtki koje se uobičajeno nalaze na egzotičnim destinacijama i od svega zapravo imaju tek – poštanski pretinac. Jer da jesu, logika kojom bi se vodili i izvedeni zaključak bili bi posve drukčiji.

Presudu iz Zagreba s neskrivenim oduševljenjem su dočekali u SPH-u. Oni su u proljeće ove godine, nakon što je Trgovački sud osporio potraživanje njihova člana, javno pozvali hrvatske pomorce da ne potpisuju ugovore s “Jadroplovom” jer postoji opasnost da će biti prevareni i neće bez suda dobiti svoj zarađeni novac.

– Najvažnije je od svega da je sud doveo u pitanje način na koji je “Jadroplov” radio godinama. Deklarirati se tek kao agent tvrtki koje 100 posto kontroliraš i da nisi vlasnik svojih brodova, bila je nevjerojatna teza. Sada je kompanija dovedena u prilično nezahvalnu poziciju jer su uhvaćeni u poslu za koji uopće nisu bili ovlašteni, a na sudu su se branili da su upravo to radili – kaže Neven Melvan, glavni tajnik SPH-a.

Isplata dugova

On je uvjeren da će u menadžmentu “Jadroplova” biti dovoljno mudrosti da nakon posljednje presude prvo prestanu s ovakvim načinom rada, a onda bez suda nađu rješenje za oštećene pomorce. Nadu mu budi i sastanak koji su imali s Upravom prošlog tjedna.

– Mi smo sjeli da bismo raspravili kako potpisivati buduće ugovore, a potrefilo se da je u isto vrijeme stigla i presuda VTS-a – navodi Melvan, dodajući da će istog trenutka kada se postigne dogovor povući preporuku pomorcima da se ne krcaju na brodove “Solin”, “Sveti Dujam”, “Peristil”, “Trogir”, “Split” i “Bene”.

Osim spomenutih devet slučajeva iz razdoblja 2014. – 2016. godina, postoji i čitav niz kasnijih nastalih iz istog razloga – oglušivanja Uprave “Jadroplova” na isplatu dugova članovima posada. U SPH-u su nam rekli da se radi o iznosu većem od 600 tisuća američkih dolara, od čega pola otpada na bonuse.

– Vlada je nedavno dala “Jadroplovu” još 48 milijuna kuna državnih jamstava za kredit kod Hrvatske poštanske banke. Vjerujem da će tim kreditom ova dugovanja prema pomorcima biti anulirana – drži Melvan.

Kovačić: “Radimo na sporazumu”

Kao što nije želio komentirati prvostupanjsku presudu koja im ja dala za pravo, tako prvi čovjek “Jadroplova” Branimir Kovačić nije želio dati svoj sud ni o odluci VTS-a. Potvrdio je za Slobodnu, međutim, da su razgovarali sa sindikatom i dogovorili izradu sporazuma kojim bi okončali dio nastalih sporova, uključujući i one oko bonusa.

– Sporazumi bi trebali biti pojedinačni sukladno pokrenutim sporovima i podnesenim zahtjevima. Znači rješavali bismo slučaj po slučaj. Sve ih nećemo moći zatvoriti jer nisu svi po istoj osnovi. Upotrijebit ćemo u tu svrhu dio sredstava iz kredita koji ćemo dobiti na osnovi nedavnog jamstva Vlade. U odluci i piše da će dio novca ići pomorcima – poručio je Kovačić.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni