Politika i gospodarstvo

Održana treća radionica za rješavanje prepreka i nedostataka na koridoru Vc

radionica lup i svjedske banke u zagrebu by ppa.hr

U organizaciji Lučke uprave Ploče i Svjetske banke, u Zagrebu je 30. rujna 2015. održana treća Radionica za rješavanje prepreka i nedostataka na trans-europskom prometnom koridoru Vc, s posebnim ciljem da se definiraju potrebne aktivnosti kako bi se podigla konkurentnosti luke Ploče, kao polazne i završne točke koridora.

Radionica je bila namijenjena za predstavnike javnih institucija te su bili prisutni mnogu predstavnici dionika koji sudjeluju u prometu roba preko luke Ploče i koridora Vc, posebno tvrtke Luka Ploče d.d., Svjetske banke, željezničkih kompanija ŽFBiH i PPD – Transporti d.o.o., HAKOM-a, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH, Ministarstva komunikacije i prometa BiH, Federalnog Ministarstva prometa i komunikacija BiH, Agencije za sigurnost željezničkog prometa, HŽ Infrastrukture, Carinske uprave RH, Instituta IPSA Sarajevo i drugih.

Radionicu je otvorio g. Carlos Pinerua, direktor ureda Svjetske banke za RH, nakon čega je ravnatelj Lučke uprave Ploče g. Svemir Zekulić održao prezentaciju luke Ploče. Moderatori radionice su bili predstavnici konzultantske tvrtke Mobility Consultants iz Beča, koja je ugovorni partner Lučke uprave Ploče. Tijekom održavanja radionice razmatrala se tržišna pozicija luke Ploče i koridora Vc s aspekta zahtjeva i očekivanja privatnih dionika. Naglasak je bio na uklanjanju barijera s kojima se dionici susreću u okvirima svog poslovanja, posebno na dijelu željezničkog koridora, te su utvrđeni koraci za umanjivanje barijera koji se mogu realizirati u kraćem roku, što se prvenstveno odnosi na uklanjanje operativnih, graničnih i carinskih prepreka.


Sljedeća predviđena radionica održati će se tijekom studenog u Beogradu, čime se ukazuje na cilj proširenja postojećeg gravitacijskog područja luke Ploče.

Tekst i foto: www.ppa.hr