Politika i gospodarstvo

Održana sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Ploča

stožer za zaštitu i spašavanje by ploce.hr

Načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje grada Ploča Mate Dugandžić sazvao je sjednicu Stožera s temom stanja zaštite od požara i pripravnosti operativnih snaga zaštite i spašavanja u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta na području grada Ploča. Sjednica je održana u prostoriji Grada Ploča. Jedna od točaka dnevnog reda bili su i planovi i mjere unapređenja zaštite od požara u 2015. godini na području grada Ploča.

Sjednici su prisustvovali: Mate Dugandžić načelnik Stožera, Izvor Škubonja (pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Ploča), Sretan Marević (MUP), Boris Krstičević (Ured državne uprave u Dubrovačko –neretvanskoj županiji), Ivo Matković (lučki kapetan Lučke kapetanije Ploče), Igor Piskač (voditelj odsjeka za epidemiologiju Ploče), Ivica Žulj (direktor Komunalnog održavanja d.o.o. Ploče), Mario Dodig (djelatnik Doma zdravlja Ploče), Željan Jerković (zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Ploče), Jadran Knežić (direktor Veterinarske ambulante Ploče) i Lora Lovrić (Jedinstveni upravni odjel).

Donešeno je nekoliko zaključaka, posebice vezanih za mjere zaštite od požara, a članovi su se osvrnuli i na neke aktivnosti koje bi određene institucije trebale poduzeti u cilju sprečevanja većih razmjera eventualnih situacija.
Doktor Igor Piskač zahtjevao je i savjetovao pokos čempresa, posebice u krugu od 20 metara udaljenosti od zgrada. Upoznao je članove i s informacijom o sve većoj stopi alergija na pelud.
Ravnatelj Komunalnog održavanja d.o.o. Ivica Žulj rekao je kako će, unutar mogućnosti, postupiti u tom smjeru te da se već radi na čišćenju pokosa i općenito zelenim površinama u gradu, sukladno projektnim idejama ove ustanove.


Zaključeno je i da će se u budućem vremenu poraditi i na nešto intezivnijoj edukaciji stanovništva o mjerama koje bi pridonijele sprečavanju požara i sličnih situacija.
Zapovjednik JVP Ploče Željan Jerković upoznao je Stožer s tehničkim podacima o trenutnom stanju opreme i zaposlenih, kao i o poduzetim aktivnostima unutar požarne sezone.
Načelnik Stožera Mate Dugandžić zaključio je sjednicu zahvalivši prisutnim članovima, te zaključio kako se efikasnost ovog Stožera može postići isključivo ažurnim odnošenjem prema obvezama svakog od članova, odnosno institucije koju predstavljaju.

Tekst i fotografija: www.ploce.hr