Politika i gospodarstvo

ODRŽANA PREZENTACIJA POS STANOVA: Pločani pokazali veliki interes, pogledajte predviđene lokacije

Dana 29. siječnja 2019. godine je održana prezentacija o Programu POS-a u Mini art dvorani Doma športova u Pločama.

U uvodnom dijelu izlaganja, gradonačelnik Grada Ploča, Mišo Krstičević, upoznao je prisutne s lokacijama (parcelama na kojima je Grad Ploče izradio analize) predviđenim za izgradnju dviju višestambenih zgrada, od kojih je jedna u Ulici A. G. Matoša i u neposrednoj blizini Športskog centra „Močvara“, a druga u Ulici A. K. Miošića u Pločama, odnosno neposredno iznad nove spojne šetnice Gradska plaža – Dom športova.

Gost predavač na prezentaciji bio je rukovoditelj prodaje u APN-a, g. Goran Golenić, koji je ovom prilikom predstavio uvjete, načine, mjerila, mogućnosti kreditiranja i prednosti koje donosi kupnja stana prema programu društveno poticane stangradnje.


Istaknuo je kako je cijenu u ovom trenutku nemoguće odrediti obzirom na više faktora koji su još uvijek nepoznanica, ali da je predvidiva cijena, formirana po osnovi recentno izgrađenih objekata po programu POS-a, 980,00 eura po kvadratnom metru. Zakonski utvrđena maksimalna cijena iz programa POS-a je 1.319,00 eura po kvadratnom metru korisne površine stana.

Gradonačelnik Grada Ploča, g. Mišo Krstičević, je pozvao prisutne da se prijave na Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova koji će na službenim stranicama Grada Ploča biti objavljen u veljači 2020. godine jer aktivacija parcela ovisi isključivo o interesu građana. Usmjerio je građane na gradske službe za otklanjanje svih eventualnih nejasnoća vezanih uz program POS-a i istaknuo kako će Grad Ploče u cilju smanjenja finalne cijene stana nastojati maksimalno izići građanima u susret.

Sudeći po odazivu na prezentaciju, mlade Pločanke i Pločani zainteresirani su za kupnju stanova po, zasigurno, povoljnijim uvjetima od tržišnih.

Podsjećamo, Gradsko vijeće Grada Ploča na svojoj 24. sjednici održanoj dana donijelo je ODLUKU o uvjetima, mjerilima i postupku za utvrđivanje reda prvenstva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje na području Grada Ploča.

Pravo na kupnju stana iz Programa POS-a na području Grada Ploča imaju građani – državljani Republike Hrvatske.

Podnositelj zahtjeva koji kupuje stan uz obročnu otplatu treba zadovoljiti kriterije u pogledu kreditne sposobnosti, koju utvrđuje poslovna banka u skladu s uvjetima određenim sporazumom o poslovnoj suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN-om).