Politika i gospodarstvo

Održana obuka vijećnika u organizaciji Udruge gradova

U Pločama se jutros u Pučkom otvorenom učilištu u organizaciji Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, organizirala jednodnevna obuka vijećnika. Uz vijećnike na obuci su bili pozvani i gradski službenici, predstavnici mjesne samouprave, kao i izvršni čelnici.

Obuku su provodila dva trenera s iskustvom u lokalnoj samoupravi, sa dosta primjera iz prakse.  U Pločama su bili Ante Galić, pročelnik Ureda gradonačelnika Šibenika i tajnik Grada Šibenika, te Dragica Kemeter, pročelnica iz Grada Čakovca.

Za razliku od oporbenih vijećnika, od kojih je prisutan bio samo jedan, vijećnici vladajuće koalicije su bili u skoro punom broju kao i gradonačelnik Ploča sa svojim zamjenicima.
Tijekom obuke obrađivao se niz propisa kao što su Ustav RH, Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakon o izboru članova predstavničkih tijela, Zakon o izborima (grado)načelnika, tj. izvršnih čelnika, Zakon o postupku primopredaje vlasti, Zakon o službenicima i namještenicima kao i Zakon o plaćama, uz neizostavni Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Poseban dio obuke je posvećen je pravima i dužnostima vijećnika, njihovom radu u Gradskom vijeću te odnosima i komunikaciji s izvršnim čelnicima i gradskim službama gdje se obrađuju same poslovničke odredbe, i ono što je po riječima polaznika i najvažnije, obrađuju se primjeri iz prakse povezani s „rješenjima“ Ministarstva uprave, praksom i odlukama sudova, odlukama Ustavnoga suda.